„Nu am mai văzut niciodată Bucureștiul atât de murdar și nu văd prea mult soare în viitor. Nu văd vreo speranță foarte mare pentru că primarii, de-a lungul timpului, au exersat această opțiune de a încerca fiecare să se gospodărească fără a se uni și a crea aceste asociații de dezvoltare interurbană care gestionează împreună problemele mari care le-ar depăși pe ele care unități mai mici”, a declarat Octavian Berceanu.

El a precizat că în sectorul 1 continuă neînțelegerile privind prețul pe care primăria trebuie să îl plătească pentru strângerea gunoaielor.

„Din păcate, încă nu au căzut la înțelegere privind prețul, e o diferență destul de mare între ce se așteptau să obțină autoritățile locale în negociere cu depozitul de deșeuri, iar depozitul ține la acest preț. Se caută la nivel de minister și administrație locală soluții pentru aceste situații neplăcute”, a afirmat șeful Gărzii de Mediu.

El arătat că nu Garda de Mediu este în măsură să stabilească dacă gunoaiele din sectorul 1 sunt un pericol pentru sănătatea populației, ci Direcția de Sănătate Publică București.

Pe lângă gunoaiele menajere, sectorul 1 se confruntă și cu gunoaiele din domeniul imobiliar care nu intră în prevederile contractului dintre Primăria Sectorului 1 și operatorul Romprest.

„Am văzut pe străzi foarte mult gunoi din imobiliare, din amenajări de imobile și birouri, din dat faianța și gresia jos și pus alta, rigips, tot felul de materiale care rezultă din reconstrucția unui apartament. Avem grămezi peste tot. Avem 37 de mii de companii în sectorul 1, doar 5 mii au contracte pentru astfel de servicii”, a precizat Octavian Berceanu.

Libertatea a scris despre zecile de mii de agenți economici care nu au contracte de salubrizare în sectorul 1. Poliţia Locală a dat doar 21 de amenzi în ultimii doi ani, deși încheierea unui contract cu o firmă specializată este obligatorie. Deșeurile produse de aceste companii erau încărcate în contul deșeurilor stradale sau la mica înțelegere cu agenții de salubritate.

Pe 14 iulie, problema deșeurilor de la sectorul 1 a fost discutată într-o ședință la care au participat reprezentanții mai multor instituții, printre care Clotilde Armand, Tanczos Barna, Nicușor Dan, Octavian Berceanu sau Alin Stoica. Una dintre soluțiile pe care le-au prezentat aceștia este înființarea unei noi gropi de gunoi a Bucureștiului.

Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea

Urmărește-ne pe Google News