Cercetătorul Octavian Jurma a precizat că Guvernul ar fi putut adopta măsură amânării deschiderii şcolilor aşa cum a făcut, de exemplu, în Portugalia. „Cea mai simplă măsură era să rămână 10 zile acasă sau în online pentru a se stinge focarele în familie. Vedem că şi alte ţări au adoptat aceste măsuri”, a declarat Octavian Jurma.

Şcoala nu era normal să se deschidă pentru că trei zile este perioada medie de incubație. Deci testările de luni nu vor surprinde, iar probabil pe săptămâna viitoare vom avea explozie de cazuri în şcoală. Din păcate, acestea se vor răspândi automat în familie. Am intrat deja în valul 5.

Octavian Jurma:

Potrivit medicului, din cauză că este atât de infecțioasă varianta Omicron ne lasă cu puține opțiuni.

„Distanţarea fizică devine irelevantă şi ne rămân măștile care trebuie upgradate. FFP2, sau măștile N95 cum mai sunt numite, asigură un grad de filtrare şi de protecţie mai mare. Mai avem vaccinarea care nu este disponibilă pentru toţi elevii şi aerisirea în clasă”, a adăugat Octavian Jurma.

„Aici ar fi bine să avem şi detectoarele de dioxid de carbon cum se întâmplă în Marea Britanie şi în alte ţări, astfel încât să ştie profesorii când să deschidă ferestrele să aerisească şi astfel să elibereze concentrația de virus care ar putea să existe în şcoală. Testarea este foarte importantă pentru a putea izola rapid cazurile, dar nu ştiu cât de bine va funcționa”, a mai spus Octavian Jurma.

 
 

Urmărește-ne pe Google News