Medicul Jurma a prezentat pe pagina sa de Facebook o hartă a incidenţei oficiale. Potrivit cercetătorului, incidenţa naţională este 14,85, mult peste vârful de 10,63 al valului Delta.
„Avem veşti bune, dar incidenţa la 1.000 şi numărul zilnic de cazuri rămân la valori foarte ridicate şi de aceea prudenţa trebuie să rămână prioritatea fiecăruia dintre noi până revenim peste tot pe verde (…) Incidenţa naţională este 14,85, mult peste vârful de 10,63 al valului Delta (…) Această hartă este motivul pentru care discuţiile despre relaxare sunt premature”, a transmis medicul Jurma.
Cercetătorul a prezentat și o hartă realizată cu ajutorul indicatorului ARM7 (alerta relativă mobilă), care este un indicator de trend.
Octavian Jurma remarcă faptul că toate judeţele sunt verzi, deci au o acum evoluţie descendentă – doar Brăila are o uşoară creştere a numărului de cazuri în ultimele 7 zile faţă de cele 7 zile precendente – în ciuda alocării pe judeţe a peste 20.000 de cazuri în această săptămână.
Potrivit medicului, săptămâna următoare numărul cazurilor noi de COVID va scădea sub 10.000, în medie, pe zi și sub 5.000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie.
Deci mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1. Avem aşadar un contrast puternic între situaţia alarmantă în care ne aflăm şi viteza rapidă cu care coborâm, care ne poate dezechilibra emoţional din cauza mesajelor contradictorii pe care le primim. Simplificat însă putem înţelege datele astfel: Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni.
Octavian Jurma:
În final, medicul Jurma a mai spus să uităm „de bazaconiile cu s-a terminat pandemia”, pentru că „sunt doar declaraţii politice”.
„Nu ştim dacă s-a terminat sau nu pandemia, o să aflam abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val şi că mai avem un pic până suntem în toţi siguranţă”, adaugă Jurma, îndemnând în continuare la purtarea măştii şi la vaccinare.