Octavian Jurma a explicat că noua tulpină nu a fost detectată în România doar pentru că nu avem kiturile de testare adaptate pentru această nouă situație epidemiologică.
”Dacă noua tulpină este detectată în Australia, care este atât de departe, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România, doar că noi nu o putem detecta”, a declarat Octavian Jurma
”Până nu va deveni destul de prevalentă în populație și nu vom adapta kiturile de testare nu avem cum să-l detectăm. Iar prin politica actuală, cu scăderea numărului de teste și minimizarea infecției, este foarte puțin probabil să detectăm. Am pierdut controlul epidemiologic și controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depășește 10%, iar testând din ce în ce mai puțin îl pierdem”, a adăugat Octavian Jurma, citat de Antena 3.
Epidemiologul a apreciat că România poate imuniza cel mult două milioane de oameni lunar, în condițiile în care rata de infectare cu noua tulpină a virusului depistată în Marea Britanie este mai mare.
”Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000”, a spus Octavian Jurma.
”Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infecțioasă, dar și o creștere de 50% a vitezei de infectare e suficientă pentru a produce creșteri accelerate, cum se observa deja în Anglia. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează”, a conchis Octavian Jurma.
FOTO: Octavian Jurma – Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro