„Este cert că vom avea un număr proporțional de mare de infectări, am știut asta și înainte de valul 4, iar prognozele s-au adeverit. Dacă avem o variantă care produce un număr mare de infectări în țări cu rate mari de vaccinare, ne putem aștepta ca această variantă să producă un număr și mai mare de cazuri într-o țară cu o rată mică de vaccinare, cum este România”, a avertizat medicul și cercetătorul Octavian Jurma.
Medicul a mai atras atenția că Omicron s-a răspândit foarte repede, iar „un debut evident” al valului 5 va fi în a doua săptămână a lunii ianuarie.
„Cel mai optimist scenariu de evoluție a curbei Omicron în România arăta că vârful valului va fi în jurul datei de 10 februarie, aproximativ 20.000 de cazuri, iar un debut evident al valului va fi în a doua săptămână a lunii ianuarie. Din păcate, vedem că Omicron a debutat mai repede, încă de săptămâna trecută. Numărul de cazuri de săptămâna trecută deja a crescut cu 85%, aproape 90%, față de săptămâna precedentă, așadar avem un debut în forță. Cifra de luni mă îngrijorează foarte tare, pentru că de obicei cifra de luni este minimumul săptămânal”, a spus medicul Jurma.
Cercetătorul a atras atenția că vârful valului 5 al pandemiei va veni mult mai devreme și va fi mult mai înalt decât se preconiza până acum și a mai spus că România ar putea înregistra la 1 februarie până la 25.000 de infectări noi pe zi.
Medicul Jurma a avertizat că Omicron este ca „o rachetă” care îi va căuta pe nevaccinați.
Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați, vulnerabili. Cei nevaccinați sunt internați în proporție de 90%, inclusiv în țări cu rate de vaccinare de 90%. Omicron este atât de infecțios încât îi găsește și pe cei care în mod normal ar fi fost protejați de imunitatea de turmă.
Octavian Jurma:
Expertul a mai spus că valul Omicron va trece probabil mai repede decât valul Delta, însă a avertizat că imunitatea dobândită prin infectare nu oferă protecție pe termen lung.
„Valul Omicron va trece, asta este o certitudine. Va trece, probabil, mai repede decât valul Delta, însă vedem că imunitatea dobândită prin infectare, care este atât de promovată de grupurile antivaccinare, nu ne oferă o protecție pe termen lung. Această variantă Omicron a evoluat ca să ocolească imunitatea indusă natural după Delta”, a mai spus medicul Octavian Jurma.
România a confirmat oficial 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, iar Ministerul Sănătății a anunțat pe 31 decembrie că datele sugerează „începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron, care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro