Epidemiologul atrage atenția că noua tulpină trebuie tratată cu foarte multă precauţie, pentru că este mult mai contagioasă.
„De ce trebuie să fim extrem de prudenţi în a considera o versiune cu 50% mai puţin letală o veste bună chiar dacă aflăm în acelaşi timp că este cu 500% mai infecţioasă? Pentru că o versiunea cu 50% mai infecţioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Aşadar, o versiune mult mai contagioasă, dar mai puţin letală poate însemna o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populaţie şi pentru sistemul public de sănătate”, a transmis medicul Jurma.
Medicul notează că valul Omicron provoacă mai puține decese și internări la ATI, însă internările au crescut puternic chiar și în țările cu rată ridicată de vaccinare.
„Datele din Europa confirmă că valul Omicron poate produce mai puţine decese şi internări la AŢI, însă internările au crescut vertiginos chiar şi în ţările mult mai bine vaccinate ca România şi pun o presiune uriaşă pe sisteme de sănătate mult mai performante”, a susținut epidemiologul.
Specialistul atrage atenția că un număr mare de infectări și internări este în rândul copiilor.
„Un alt aspect este numărul mare de infectări şi internări în rândul copiilor. Şcolile nu sunt simple focare, sunt noduri de reţea ce conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar şi familii care lucrează în izolare de acasă şi nu au nici contact social direct cu lumea exterioară se pot infecta prin intermediul copiilor obligaţi să meargă fizic în şcoli infestate de COVID-19”, a mai scris medicul.
Medicul afirmă că Omicron este mai puțin letal, dar mai periculos pentru copii și tineri.
Din punct de vedere al spitalizărilor, Omicron este pentru copii şi tineri o variantă mai periculoasă decât Delta, chiar dacă, din fericire, nu este şi mai letală. Aşadar, faptul că lăsăm virusul să circule nestingherit şi să producă de două ori mai multe cazuri decât Delta o să ne producă mari probleme atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung datorită long-COVID.
În final, medicul Jurma susține că „eşecul adoptării certificatului verde şi implicit eşecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare, dar nici pedepsit cu vaccinarea obligatorie”.
„Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi şi va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus şi ne vom vaccina. Până atunci, aşa cum se vede, în România, fiecare val care teoretic a terminat pandemia a fost urmat practic de un val şi mai periculos”, a mai scris medicul.