„Varianta B.1.1.529 (clada 21K sau Omicron) a speriat comunitatea medicală mai tare decât Delta la apariţia sa. Asistăm la o mobilizare intensă a guvernelor din aproape toate ţările lumii pentru a face faţă acestei noi ameninţări”, scrie medicul, pe Facebook.
Potrivit lui Octavian Jurma, faptul ca Omicron (B.1.1.529) reuşeşte să depăşească cu atâta uşurinţă imunitatea dobândită după infectarea cu Delta a declanşat multiple semnale de alarmă. „Al doilea motiv de îngrijorare este viteza cu care Omicron a dobândit dominanța faţă de Delta în secvenţierile făcute în Africa de Sud. În doar două săptămâni a ajuns de la 0 la 75% şi probabil că a ajuns deja la 100% din noile secvențieri”, adaugă Octavian Jurma.
Octavian Jurma susţine că, la capitolul statistică, România are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. „Avem o rată mică de vaccinare şi o rată uriaşă de infectare după un val Delta devastator”, spune acesta.
Probabilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% şi va fi identificată prin secvenţiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.
Octavian Jurma:
„Nu ştim cum se comportă Omicron într-o populaţie înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african, nu european în privința vaccinării şi a gestionării pandemiei. Aşadar pentru România este o certitudine că Omicron este o ameninţare foarte serioasă pentru cei nevaccinati şi o ameninţare încă necunoscută pentru cei vaccinați”, susţine Octavian Jurma.
„Având în vedere că cei trecuţi prin boala dobândesc o imunitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm, dacă am trecut prin boală şi să ne facem boosterul, dacă ne-am vaccinat. Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în faţa valului 5”, mai spune Octavian Jurma.
Raed Arafat a anunţat, în briefingul de presă de la Guvern, că varianta Omicron se va răspândi în toată lumea. „În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav”, a spus acesta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro