Potrivit acestuia 35% din cele 42 de cazuri noi, secvențiate în ultima săptămână, sunt cu tulpina identificată pentru prima dată în India. Medicul afirmă că „șase secvențieri pe zi la nivel național este o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică”.
Tulpina Delta infectează mai ușor adulții care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, precum și tinerii nevaccinați din categoria 18-24 de ani. Simptomele diferă puțin la infectarea cu această variantă.
„«Răcelile» de care se plâng tot mai mulți tineri pot fi, de fapt, infecții cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este așa comună”, afirmă Octavian Jurma.
„Tinerii pot confunda ușor o raceală cu infecția cu Delta și astfel vor participa la evenimente sociale și răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inclusiv tulpina indiană”, a mai spus acesta.
Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta a depășit săptămâna trecută pragul de 100 de cazuri și 4 decese. Tulpina Delta a fost confirmată oficial în Romania încă din luna aprilie 2021, „dar se află deja în circulație comunitară și în creștere exponențială de la începutul lunii iunie”, potrivit medicului Jurma.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro