Octavian Jurma susţine că „varianta Omicron nu este chiar aşa de blândă cum spera”, după ce prezintă câteva date despre efectele variantei Omicron în provincia Gauteng din Africa de Sud.

„Nu e prima dată când o nouă versiune a SARS-CoV-2 este subestimată mai ales în discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru că durează 3-4 săptămâni de la creşterea infectărilor până la creşterea deceselor”, scrie Octavian Jurma.

Potrivit medicului, acesta este motivul pentru care e bine să ne grăbim cu măsurile de prudenţă când avem în faţă o versiune nouă şi să amânăm etapele de relaxare până când avem suficiente date pentru a fi siguri că ne putem relaxa în siguranţă.

În România, conceptul de relaxare în siguranţă nu face parte din vocabularul politic. Noi nu reacţionăm la ceea ce vine, ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem şi apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună. Prin urmare noi ne-am grăbit să adoptam măsurile de relaxare înainte să aflam cât de periculoasă este varianta Omicron.

Octavian Jurma:

„Dacă valul 5-Omicron se dovedeşte la fel de grav în România ca valul 4-Delta, o să avem nevoie de 3 săptămâni de creştere cu minim 50% pentru a începe să luăm măsuri. Să sperăm că pregătim de pe acum aceste măsuri, pentru că dacă plecăm de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o să ajungem cu varianta Omicron la 10.000 de cazuri pe zi în mai puțin de 3 săptămâni şi o să auzim iarăși «dacă știam, altfel făceam, dar de unde să ştim» şi «noi v-am lăsat să vă relaxați, dar voi sunteți de vină că v-ați relaxat»”, arată Jurma.

„Masca, vaccinarea, distanţarea, igiena şi testarea, rămân uneltele care îţi măresc de sute de ori şansele de a ieşi cu bine si din valul 5”, mai scrie Octavian Jurma.

 
 

Urmărește-ne pe Google News