„Numărul mediu de cazuri noi confirmate în ultimele 7 zile a fost de 15.000, ceea ce corespunde (la o rată reală de infectare de minim 1:5) unui minim de 75.000 de infectări noi pe zi. Pandemia se mișcă deci în continuare la o viteză mai mare decât vaccinarea, însă în weekend viteza de vaccinare a depășit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta”, a precizat Jurma.
El a subliniat că păstrarea unui număr ridicat de vaccinări zilnice reprezintă oportunitatea de a încheia mai repede valul patru al pandemiei.
„Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în două săptămâni viteza de scădere a populației neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieșire din valul 4-Delta și va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile”, consideră epidemiologul.
În plus, epidemiologul arată că la actuala viteză medie din ultima 7 zile, de 62.400 de persoane vaccinate cu prima doză, România va putea atinge 10 milioane de persoane vaccinate până la finalul anului și pragul de 15 milioane în a doua jumătate a lunii martie 2022.
„Singura necunoscută pe câmpul de bătălie cu pandemie rămâne acum răspunsul politic, care a mai inhibat odată un debut promițător al campaniei de vaccinare și a luat apoi măsuri care au stimulat rata de infectare”, conchide Octavian Jurma.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România a depășit pragul de 40% de persoane cu vârsta de peste 18 ani care s-au vaccinat împotriva COVID.
Duminică a scăzut numărul de vaccinări, după două zile cu recorduri atât pentru numărul de doze administrate în 24 de ore, cât și pentru numărul de persoane care s-au prezentat pentru prima dată.
În total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate 6.417.484 de persoane, iar 5.920.032 au primit schema completă. De asemenea, 706.622 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro