Prințul Charles a plantat un pom în Parcul Natural Văcărești, în primăvara acestui an

 

Dacă mâine ar dispărea oamenii, după 27 de ani oraşele lumii ar arăta precum Lacul Văcărești astăzi. Lăsat în voia naturii după 1989, acest spațiu întins pe 234 de hectare și protejat de diguri înalte cât un bloc cu patru etaje s-a transformat într-un fel de ”Deltă a Bucureștiului”, care de anul trecut a devenit Parc Natural în interiorul orașului.

Lacul Văcărești a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989.

Digurile parcului natural sunt așezate între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței.

În ultimii 20 de ani, foștii proprietari ai terenurilor de aici și-au revendicat proprietățile, dar nu au reușit să preia spațiul dintre diguri.

Între timp, pânza freatică și ploile au realizat actualele lacuri naturale în jurul cărora a crescut vegetația. Se pare că primii pești au fost aduși aici de pescarii din zonă. Peștele s-a înmulțit repede și a atras păsările de apă.

Cu timpul, peștele din abundență și cuiburile de păsări au atras mamiferele răpitoare: vidre, vulpi, ereți…

Dintre zecile de specii de păsări de apă care și-au găsit locul aici se numără chirighițele, rațele cu gât roșu, corcodelul moțat, eretele (două familii), lebedele etc.

La mijloc de iunie, chirighițele cuibăresc pe mijlocul apei. Femelele clocesc ouăle, iar masculii se îngrijesc de construirea și întărirea permanentă a cuiburilor așezate pe mijlocul bălții, departe de prădători. Ca în Deltă… Este un spectacol care merită văzut.

Bălțile au fost populate cu pește de pescarii din zonă

În fine, Lacul Văcărești a devenit Parc Natual în cursul acestui an și este administrat de ”Asociația Parcul Natural Văcărești” și Primăria Municipiului București.

”În momentul în care spațiul a dobândit statut de Parc Natural, ne-a fost foarte greu să convingem oamenii care locuiesc în blocurile din preajmă că nu mai au voie să pescuiască. Ei susțineau că au populat bălțile cu pește și că este dreptul lor. Pe dig sunt montate camere de luat vederi la care este conectată Poliția. De obicei, braconierii aruncă plase în apă noaptea, iar dimineața vin să le scoată pline cu pește. Bălțile Parcului, trebuie să recunoaștem, abundă de pește”, ne-a spus geolog dr. Cristian Lascu, membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești.

”Țestoasa de Florida”, cel mai periculos dușman al Parcului Natural Văcărești

Asociația administrează Parcul în virtutea unui contract pe zece ani cu Ministerul Mediului. Primul oaspete de onoare al Parcului: prințul Charles, care a fost impresionat de proiect.

Deocamdată, Asociația a reușit să lege o convenție cu Poliția și Jandarmeria pentru paza obiectivului – au încercat și cu firme private de pază și protecție, dar acestea au cerut sume exorbitante.

Jandarmii au și prins câțiva braconieri, pe care i-au amendat.

Conform contractului încheiat cu Ministerul Mediului, în octombrie 2017, Asociația trebuie să se transforme în Administrația Parcului Natural Văcărești, cu director, contabil, biologi, mai mulți rangeri, toți angajați conform legii.

De asemenea, în cel mult doi ani Administrația va trebui să prezinte un Plan de Management în detaliu. Din acel moment, Parcul Natural Văcărești va avea un Consiliu Științific, pe lângă Administrație, și va pute atrage fonduri europene pentru amenajarea zonei.

Vizitarea se poate face și acum, cu ajutorul singurului ”ranger” angajat: Gică. El este unul din membrii familiei care a locuit într-o căsuță de carton încropită lângă stufăriș, în preajma bălților. Familia Enache a fost mutată într-o casă care are condiții civilizate de trai, iar Gică a fost angajat de Asociație să păzească Parcul ziua și să ofere vizitatorilor ghidajul de care au nevoie. Gică a fost persoana care a ajutat biologii să fotografieze vidrele sosite aici. Doar el știa unde au vizuina.

”Vidrele, ca și vulpile sau fazanii, au sosit pe baltă de pe malul Dâmboviței. Așa se petrec migrațiile atât la animale, cât și la oameni: de-a lungul apelor curgătoare”, ne-a mai spus Cristian Lascu.

Unul din cei mai periculoși dușmani ai Parcului Natural Văcărești este în acest moment ”țestoasa de Florida”, care a fost aruncată de cineva în bălțile de aici și care se înmulțește uluitor de repede, punând în pericol fondul piscicol. De obicei, aceste specii invazive sunt cumpărate din magazinele de animale și, după ce stăpânii  lor se plictisec de ele, sunt aruncate în mediul înconjurător. Aici, în absența prădătorilor naturali încep să se înmulțească atât de mult, încât distrug ecosistemul în care se află. În acest moment, biologii Asociației trebuie să extragă această broască țestoasă de Florida din Parcul Văcărești, până nu distruge tot ce a construit natura în 27 de ani.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News