„Ne cerem scuze pentru inconvenientul temporar. Lucrările sunt în desfășurare pentru demontarea și mutarea operei sculpturale «Ctitorilor Odessei»”, se arată într-un anunț publicat pe soclul monumentului.

Statuile asociate cu Rusia sunt demolate în Ucraina, după invazia trupelor lui Putin în țara vecină. De exemplu, în octombrie, un bust al lui Aleksandr Pușkin a fost demolat la Kiev. Acțiuni similare sunt întreprinse în țările UE, mai ales în țările baltice. Acestea au stârnit nemulțumirea Rusiei, care a promis să se răzbune.

Cronologia înlăturării statuii

Demararea acțiunii de înlăturare a statuii vine după ce, la sfârșitul lunii trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei și Ministerului de Interne să verifice acțiunile și declarațiile primarului din Odesa, ca urmare a unei petiții semnate de peste 25.000 de odesiți, care susțin că Truhanov este loial Rusiei. Printre motivele invocate atunci se număra refuzul de a demola monumentul Ecaterinei a II-a.

Înlăturarea statuii a fost adusă în discuție pentru prima dată pe 12 iulie când o petiție intitulată „În Odesa, înlocuiți monumentul Ecaterinei a II-a cu un monument al actorului american Billy Herrington” a adunat 25.000 de semnături. Conform legislației, după acest prag, în termen de 3 luni de la data publicării ei, președintele trebuia să o ia în considerare, potrivit publicației ucrainene Babel.

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Libertatea, primarul Ghenadie Truhanov a vorbit despre învinuirile de loialitate pentru Rusia: „Am făcut mai multe pentru această țară decât mulți care strigau în gura mare că sunt cei mai fideli fii ai acestui pământ”, a spus el.

Legat de statuie el nu a intrat în detalii, dar a subliniat caracterul unicat și multicultural al orașului pe care îl conduce.

„În ciuda faptului că Ecaterina cea Mare a decretat fondarea orașului, istoria ulterioară denotă apartenența europeană a Odesei. E o pleiadă de nume occidentale care au stat la rădăcinile orașului: francezii – ducele de Richelieu și contele de Langeron, spaniolul Jose de Ribas și mulți alții”, a subliniat el.

Truhanov a amintit despre „obsesia lui Putin” pentru Odesa și de faptul că „rușilor le place să perceapă Odesa ca fiind orașul lor”, dar a insistat că apartenența orașului-port la Marea Neagră va rămâne la Ucraina.

„Odesa este respectată și iubită în toată lumea. Și, desigur, pentru ei, să spună că acest oraș – autentic, frumos, colorat, inedit, asemuit cu o perlă de pe litoralul Mării Negre – e al nostru, e un motiv de mândrie. În realitate, Odesa este Ucraina. Și mereu așa a fost”, a precizat Truhanov.

Interviul integral oferit pentru Libertatea de primarul din Odesa, Ghenadie Truhanov

De altfel, Vladimir Putin a vorbit despre demolarea statuii încă din 27 octombrie. „Odesa e unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. După cum știți, Odesa a fost fondat de Ecaterina cea Mare și cred că nici măcar naționaliștii extremiști nu vor îndrăzni să dărâme statuia fondatoarei orașului”, spunea Putin, la finalul unei întâlniri de trei ore de la Clubului Internațional de Discuții Valdai.

„Ultima oară când am fost acolo era îngrijit centrul, dar restul, în materie de infrastructură, nu mi s-a părut îngrijit. Dar rămâne un oraș de mare tradiție. Cine știe, Odesa poate fi simbolul rezolvării acestui conflict”, a spus Vladimir Putin, fără să detalieze la ce se gândește când vorbește despre „rezolvarea conflictului”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News