Potrivit unui comunicat emis de MAE, Luminița Odobescu și Antony Blinken „au discutat despre evoluţiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse”.

În acest context, „partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei”, transmite MAE de la București, subliniind că este vorba de o „donaţie cu importanţă deosebită”, pe fondul „continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene”.

„Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacităţii de apărare a României”, precizează Ministerul de Externe.

La rândul ei, Luminița Odobescu „a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi aliaţilor cu România şi a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi din regiune în atenţia constantă a NATO”.

Șefa diplomației române a salutat de asemenea „reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”.

Cei doi miniștri au discutat totodată despre includerea României în programul Visa Waiver, care înseamnă practic eliminarea vizelor de călătorie în SUA. „Cei doi oficiali au trecut în revistă progresele substanţiale ale României în îndeplinirea condiţiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver”, a comunicat MAE, afirmând că s-a convenit continuarea „dialogului strâns în perioada următoare”.

În plus, Odobescu și Blinken și-au reiterat sprijinul pentru eforturile Republicii Moldova de a respinge acţiunile hibride ale Rusiei, care vizează mai ales influenţarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

Fragmente de dronă rusească au fost găsite de militarii români în apropierea localităţii Periprava, din județul Tulcea. Militarii caută fragmente de dronă şi în apropierea localităţii Caraorman.

Urmărește-ne pe Google News