Organizația spune că economia globală își revine mai rapid, după perioada dezastruoasă cauzată de pandemia de COVID-19.
Laurence Boone, economistul-șef al OECD, a spus că perspectivele economice „s-au îmbunătățit în mod considerabil în ultimele luni”.
Acest lucru vine ca urmare a măsurilor de stimulare luate de statele dezvoltate ale lumii.
Accelerație economică
Raportul arată că economia globală va crește cu 5,8%, peste estimarea de 4,8% din luna decembrie.
Revenirea din acest an vine ca urmare a contracției de 3,5% de anul trecut și va fi cea mai mare din 1973 încoace.
Dar deși OECD spune că cea mai mare a lumii va ajunge la nivelurile pre-pandemice până la finalul anului 2022, aceasta a spus că „nu este nici pe departe de ajuns”.
Vaccinarea în statele sărace, un risc
Organizația cu sediul la Paris a listat câteva amenințări la adresa revenirii economice, inclusiv lipsa vaccinurilor în statele sărace, care au resurse mai puține.
„O slăbire a creșterii cauzate de revenirea virusului poate fi cu greu amortizată, rezultând creșteri ale sărăciei acute”, spune raportul. Acest lucru ar urma să ducă la creșterea riscurilor financiare.
Potrivit analizei OECD, atât timp cât vasta majoritate a populației globului nu este vaccinată „toți rămânem vulnerabili la apariția unor noi variante”.
Deși anumite țări au reușit deja să depășească nivelurile de dinainte de pandemie, precum China, zona euro și Marea Britanie au de înfruntat o producție mai slabă în 2021 și 2022, comparativ cu estimările făcute de OECD în noiembrie 2019.
Conform sursei, OECD prevede că zona euro și Marea Britanie vor fi în continuare cu un punct procentual sub predicția de dinainte de pandemie, până la finalul anului 2022.
Statele Unite, creștere de 6,9%
Conform OECD, Statele Unite vor avea în acest an o creștere economică de 6,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 6,5%, relatează Reuters.
În 2022 este așteptat un avans de 3,6%, sub estimarea anterioară de 4% din luna martie.