Kalambaka este ultimul popas, obligatoriu inainte de urcusul spre Meteora, stancile gigantice care scot din monotonia ei rodnica campia Tesaliei, liman de reculegere pentru calugarii care s-au retras aici din calea lumii zgomotoase. La poalele Meteorei, intr-un atelier de icoane bizantine, am intalnit doi romani, Ofelia Papaioanou si Mihai Ioan, doi oameni cu suflet mare care mentin vie legatura dintre miile de turisti ce ajung aici in fiecare an si bogatia spirituala a Greciei.
In afara de romana, vorbeste curent alte patru limbi si este ghid pentru toti turistii care trec pragul micutului atelier de icoane bizantine de la poalele Meteorei. Ofelia Papaioanou a ajuns in Grecia in urma cu zece ani. “Sunt bucuresteanca, iar asta a fost pe de o parte un avantaj, iar pe de alta parte un dezavantaj. Faptul ca bucurestenii sunt mai repeziti la vorba m-a ajutat sa ma acomodez cu limba grecilor. Daca as fi fost ardeleanca, de exemplu, cred ca as fi invatat mai greu sa vorbesc greceste”. Agitatia capitalei, pe de alta parte, ii lipseste Ofeliei foarte mult in Kalambaka, un orasel linistit, in care viata curge lent, intre slujba si casa.
Incepand cu secolul al IX-lea, pustnicii au ales Meteora pentru izolarea pe care o oferea. Astazi, cele 24 de piscuri, incununate maiestuos de tot atatea manastiri ridicate din trupul stancii, au devenit loc de pelerinaj pentru turisti din lumea intreaga. Iar o mare parte din icoanele pe care acestia din urma le pot cumpara de la magazinele deschise in incinta manastirilor provin de la atelierul din Kalambaka. “Sunt pictate pe canvas, acoperite cu foita de aur si lipite pe lemn de chiparos”, ne explica, in ritmul alert al tarii sale de adoptie, Ofelia. Icoane bizantine, carora artistii de la atelier le confera, prin tehnici speciale, patina timpului.
Din fata sevaletului, aproape de locul unde Ofelia ne arata cum se aplica foita de aur pe icoane, ne priveste lung un barbat cu pensula in mana. “Si el e roman”, ne lamureste Ofelia. Identitatea barbatului este repede dezvaluita. Are 53 de ani si picteaza icoane de-o viata. Mihai Ioan este “sezonier” in Grecia. A venit aici, impreuna cu fiica sa Teodora, in martie, si se va intoarce in Romania in luna octombrie. “Pentru mine, icoanele bizantine nu mai au nici un secret, ba chiar pot sa spun ca dau o nota personala icoanelor pictate de mine. E vorba despre zambetul Fecioarei Maria. Este acelasi zambet pe care il puteti vedea pe peretii Manastirii Casin din Bucuresti”, completeaza barbatul, fara sa scape nici o clipa din priviri icoana la care lucreaza.
Ofelia le desluseste turistilor secretele artei de a picta icoane bizantine. Le vorbeste tuturor pe limba lor, indiferent daca este vorba despre turisti englezi, italieni, spanioli, greci sau romani. Iar rolul pe care il indeplineste aici se potriveste manusa cu ceea ce a invatat sa faca Ofelia in Romania. “Am absolvit ASE, specializarea turism. La Kalambaka aplic ce am invatat in facultate, chiar daca, oficial, la atelier sunt angajata ca asistent manager”, completeaza zambind prietenos tanara. La cei 38 de ani ai sai, are in Grecia o viata implinita. A ajuns aici in urma cu zece ani, insotita de cel care avea sa-i devina sot. “L-am cunoscut pe sotul meu, care este grec, in Romania, in urma cu 16 ani. Dupa ce ne-am terminat amandoi facultatea, am venit in Grecia”.
Familia Papaioanou are o fetita de 7 ani, Georgia, pe care mama ei o aduce in Romania ori de cate ori are ocazia. “In Grecia, sezonul turistic tine din martie pana in octombrie. In tot acest timp, muncim aici de la 9 dimineata pana la 7 seara, in fiecare zi”. Iarna, in preajma Sarbatorilor, pentru Ofelia si familia ei din Grecia incepe insa un alt sezon, cel al vizitelor la familia din Romania. Este singurul mod in care isi poate alina dorul de casa si de prietenii din tara.
Atelierul de icoane bizantine de la poalele Meteorei are la parter un magazin din care turistii pot cumpara pliante si in limba romana
Ofelia Papaioanou
1. Varsta: 38
2. Cand a parasit tara: 1996
3. Tara de adoptie: GRECIA
4. Domiciliul actual: Kalambaka, oras situat in centrul Greciei
5. Cand a fost ultima data in Romania: anul trecut, de Craciun