Cuprins:
În contextul refuzului președintelui sirian Bashar al-Assad de a coopera, Ankara se conturează drept un actor major în viitorul apropiat al Siriei.
Ce rol a jucat Turcia în ofensiva rebelă?
Potrivit lui Ömer Özkizilcik, cercetător asociat la Atlantic Council din Ankara, Turcia colaborează de mult timp cu grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus avansul facțiunilor rebele siriene către Alep.
Planurile militare pentru ofensivă erau pregătite cu șapte săptămâni înainte, dar Turcia a împiedicat inițial avansul rebelilor, iar Rusia, aliată a Damascului, a bombardat intens pozițiile acestora pentru a proteja guvernul lui Assad.
După eșecul încercărilor de normalizare a relațiilor cu Damasc și de soluționare politică prin procesul diplomatic de la Astana (inițiat în 2017 de Turcia, Rusia și Iran), Ankara și-a dat acordul pentru ofensivă, explică Özkizilcik.
Cu toate acestea, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat că „ar fi o greșeală să explicăm evenimentele din Siria printr-o presupusă ingerință străină”.
Ce relație există între Turcia și Hayat Tahrir al-Sham (HTS)?
Turcia a combătut expansiunea HTS în „zona de securitate” din nord-vestul Siriei. Ankara a exercitat presiuni asupra HTS pentru a rupe legăturile cu Al-Qaida și pentru a evita atacurile asupra minorităților, în special creștini și druzi.
„HTS-ul de astăzi nu mai este cel din 2020,” afirmă Özkizilcik. Cu toate acestea, Firas Kontar, opozant sirian de origine druza și autor al cărții „Siria, revoluția imposibilă”, consideră că „Erdogan nu mai are resursele necesare pentru a opri HTS”.
- Libertatea a scris despre principalele forțe care luptă în războiul din Siria și interesele lor
Care este stadiul relațiilor dintre Damasc și Ankara?
Relațiile dintre Damasc și Ankara au fost rupte în 2011, odată cu izbucnirea conflictului sirian.
Începând cu 2022, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care sprijină rebelii, a încercat să reconcilieze relațiile cu Bashar al-Assad, pe care anterior îl numise „asasin”. În iulie, Erdogan s-a declarat dispus să îl invite pe Assad, dar liderul sirian a condiționat întâlnirea de retragerea trupelor turcești din Siria.
Prin reconciliere, Ankara spera să faciliteze întoarcerea refugiaților sirieni, o problemă cu greutate politică în Turcia.
Ce prezență are Turcia în Siria?
Începând din 2016, Turcia a lansat mai multe incursiuni împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, reușind să controleze zone de-a lungul frontierei.
Obiectivul Turciei este de a îndepărta mișcările armate kurde, în special Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), aliate ale Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic, dar considerate de Ankara o ramură a PKK, organizație clasificată drept teroristă de Turcia, SUA și UE.
Care este viitorul mișcărilor kurde?
Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), grupuri rebele pro-turce au recucerit duminică orașul Tal Rifaat de la forțele kurde. Această localitate-cheie se află la marginea „zonei de securitate” controlate de Turcia în nordul Siriei.
Serviciile de informații turcești au anunțat luni eliminarea unui lider local al PKK, Yasar Çekik, în această zonă.
„Turcia nu va permite organizațiilor teroriste să profite de instabilitatea din Siria,” a avertizat ministrul turc de externe Hakan Fidan.
În concluzie, Turcia joacă un rol complex în conflictul sirian, căutând să echilibreze interesele proprii – gestionarea refugiaților și combaterea amenințării kurde – cu presiunile regionale și internaționale. Această implicare ar putea să îi consolideze poziția ca actor central în soluționarea politică a crizei siriene.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!