Cuprins:
Trupele nord-coreene, gata de atac
Colonelul general Oleksandr Sîrskîi a declarat că Ucraina se confruntă cu dificultăți majore împotriva invaziei Rusiei.
Între timp, armata rusă avansează, concentrându-și atacurile pe Pokrovsk și Kurakhove. Trupele nord-coreene se pregătesc să se alăture campaniei Kremlinului.
„Situația rămâne dificilă și prezintă semne de escaladare. Inamicul, valorificându-și avantajul numeric, continuă acțiunile ofensive și își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Pokrovsk și Kurakhove”, i-a transmis Oleksandr Sîrskîi, comandant militar de vârf al Ucrainei, șefului comandamentului european al SUA, generalul Christopher Cavoli.
Statul Major al Ucrainei a raportat 40 de ciocniri lângă satele din apropiere de Kurakhove. Atât bloggeri militari ucraineni, cât și ruși au declarat vineri că forțele ruse au încercat să încercuiască orașul.
„Avem numeroase rapoarte despre soldați nord-coreeni care se pregătesc să participe la operațiuni de luptă alături de forțele ruse”, a declarat Sîrskîi.
Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a promis la Kiev sprijin „neclintit” al UE pentru Ucraina.
„Acest sprijin este absolut necesar pentru ca voi să continuați să vă apărați împotriva agresiunii Rusiei”, a spus Josep Borrell.
Pregătiri de pace
Un consilier al președintelui ales al SUA, Bryan Lanza, a declarat că administrația Trump va prioritiza pacea în Ucraina, nu recuperarea teritoriilor, printre care se numără și Crimeea.
Bryan Lanza, un strateg de lungă durată al Partidului Republican, a menționat pentru BBC că președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, i se va cere o „viziune realistă pentru pace”.
„Și dacă președintele Zelenski vine la masă și spune: «Ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea», ne arată că nu vorbește serios. Crimeea a dispărut”, a spus Lanza.
Echipa de tranziție a lui Trump l-a distanțat pe viitorul președinte de Lanza.
„Bryan Lanza a fost un contractor pentru campanie. El nu lucrează pentru președintele Trump și nu vorbește în numele său”, a declarat un purtător de cuvânt.
Gata de colaborarea cu administrația Trump
Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sybiha, a afirmat că liderul de la Kiev este pregătit să colaboreze cu administrația Trump.
„Amintiți-vă că președintele Zelenski a fost unul dintre primii lideri mondiali… care l-a salutat pe președintele Trump”, a declarat Sybiha reporterilor.
„A fost o conversație sinceră [și] un schimb de gânduri cu privire la continuarea cooperării. De asemenea, în timpul conversației telefonice, au fost discutate măsuri suplimentare pentru a stabili comunicarea între echipe, iar această activitate a început, de asemenea. Prin urmare, suntem deschiși pentru continuarea cooperării și sunt sigur că ne unește pe toți obiectivul comun de a ajunge la o pace justă”, a completat ministrul de externe din Ucraina.
Rusia, deschisă la propuneri
Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a confirmat că Moscova și Washingtonul au făcut „schimb de semnale” cu privire la Ucraina prin „canale închise”. Nu a menționat însă dacă această comunicare a fost cu actuala administrație sau cu viitoarea administrație a lui Donald Trump.
Rusia este pregătită să asculte propunerile lui Trump cu privire la Ucraina, cu condiția ca acestea să fie „idei cu privire la modul de a avansa în domeniul reglementării, și nu în domeniul pompării în continuare a regimului de la Kiev cu tot felul de ajutoare”, a declarat Riabkov sâmbătă într-un interviu acordat agenției ruse de știri de stat Interfax.
Totodată, Riabkov a anunțat că Rusia revizuiește doctrina nucleară pentru a permite „recurgerea la opțiunea nucleară”, dacă va exista o criză acută în relațiile cu Occidentul și în situația din Ucraina, relatează Interfax.
„Acest proces va fi finalizat”, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei.
„Președintele Federației Ruse, în calitate de comandant suprem, va lua fără îndoială decizii care vor însemna îmbunătățirea bazelor conceptuale ale activităților noastre în această sferă”, a mai spus el.
Premierul Poloniei, îngrijorat de un posibil acord Trump-Putin
Premierul polonez, Donald Tusk, avertizează că un acord între Trump și Putin pentru a opri războiul din Ucraina reprezintă „o provocare serioasă pentru toată lumea”.
„Nu există nicio îndoială că acest nou peisaj politic reprezintă o provocare serioasă pentru toată lumea, în special în contextul unei posibile încetări a războiului ruso-ucrainean ca urmare a unui acord între, de exemplu, președintele Rusiei și noul președinte al Statelor Unite”, a declarat Tusk în timp ce se pregătea să se întâlnească cu șeful NATO, Mark Rutte, președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul britanic, Keir Starmer.
Între timp, drone ucrainene au lovit o fabrică de muniții din Rusia, potrivit SBU, într-un atac nocturn.
Atacul asupra uzinei chimice Aleksinsky, care produce praf de pușcă, muniție și arme în regiunea Tula, la aproximativ 200 km sud de Moscova, a făcut parte dintr-o strategie de a viza fabricile care sprijină războiul Moscovei împotriva Ucrainei, potrivit unei surse din cadrul serviciului de securitate ucrainean.
„Atacurile asupra depozitelor de arme, aerodromurilor militare și întreprinderilor care fac parte din complexul militar-industrial rus reduc capacitatea Rusiei de a teroriza țara noastră”, a declarat sursa SBU.
Libertador • 10.11.2024, 13:32
Din discuțiile pt. pace nu pot lipsi Moldova și alte țări... probabilitatea ca Putin sa le atace după ce va fi prins cheag în Ukr e f. mare. Rusia are de 300 de ani o agendă (astăzi ea ar fi "De la Vladivostok la Lisabona"), care va rămâne deschisă "vecinic", chiar si după ce Putin dă colțu'. Nimeni, niciodată, nu poate crede în promisiunile rusești - e dovedit în istorie. Trebuie stipulat în tratatul de pace că Ukr va fi inclusă de facto si de iure în NATO a doua zi(!) după ce Rusia va relua avansarea în teritoriul ucainean (sau în alte țări europene), dupa semnarea tratatului. Iar NATO se va implica direct în chestiune, cu orice risc. Deci, responsabilitatea de a distruge planeta și omenirea va sta exclusiv în cancelariile Kremlinului. Adică, pe înțelesul mujicilor: rămâneți cu ce ați furat, că mergeți la dilibau. Sau mergem toți în ceruri, nenorociților. În Tratat poate fi inclus și un mesaj personalizat pt. Putler: idi na hui, ciort!
luisharcsa • 10.11.2024, 09:09
Atata timp cat koreeni lupta doar in Kursk, nu au ce comenta. Buba ar fi daca ar luota pe teritoriul ukrainei.