Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații la Doha, în această lună, pentru a negocia un acord de referință care să oprească loviturile asupra infrastructurii energetice și de alimentare a ambelor părți, ceea ce ar fi echivalat cu un armistițiu parțial.
Negocierile indirecte, cu Qatarul ca mediator, au fost deraiate de incursiunea-surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei săptămâna trecută.
„Rușii nu au anulat discuțiile complet, au spus să le dăm timp”, a declarat un diplomat. Deși Ucraina a vrut să-și trimită delegația la Doha oricum, Qatarul a refuzat, considerând că o întâlnire unilaterală nu ar fi benefică.
Ca răspuns la întrebările puse de The Washington Post, biroul prezidențial ucrainean a declarat într-un comunicat că summitul de la Doha a fost amânat „din cauza situației din Orientul Mijlociu”, dar va avea loc în format videoconferință pe 22 august, după care Kievul se va consulta cu partenerii săi cu privire la punerea în aplicare a celor discutate.
Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Casa Albă a refuzat să ofere declarații. Administrația Biden a spus de multe ori că momentul și termenii unui potențial acord de încetare a focului cu Rusia revine exclusiv Ucrainei.
Oficialii de rang înalt de la Kiev aveau așteptări mixte cu privire la succesul negocierilor, unii estimând șansele la 20%, chiar dacă ofensiva din Kursk nu ar fi avut loc. „Avem o singură șansă să trecem de această iarnă și asta doar dacă rușii nu vor lansa noi atacuri asupra rețelei”, a declarat un oficial ucrainean.
Deși Kievul și-ar fi putut îmbunătăți poziția de negociere prin capturarea de teritoriu rusesc, probabilitatea unor discuții de pace iminente pare să se fi diminuat. Putin a decis să nu-și schimbe poziția, din cauza asaltului asupra teritoriului rus.
Rusia ar putea fi mai puțin motivată să ia în considerare un acord privind infrastructura energetică, considerând că poate provoca mai multe daune infrastructurii energetice ucrainene decât poate Kievul rafinăriilor rusești.
Oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care țara va supraviețui iernii, dacă bombardamentele Rusiei continuă. Din cauza atacurilor aeriene rusești, Ucraina a pierdut aproximativ 9 gigawați din cei 18 necesari pentru consumul de vârf din această iarnă.
Deși unii oficiali și diplomați occidentali au considerat că Zelenski este acum mai deschis să ia în considerare negocierile cu Rusia, alți oficiali ucraineni au subliniat rapid că Ucraina a fost întotdeauna receptivă la discuții, dar cer ca acestea să respecte integritatea teritorială deplină a Ucrainei.
De mai bine de un an, Rusia lovește rețeaua electrică a Ucrainei cu un baraj de rachete de croazieră și lovituri de drone, provocând daune ireparabile centralelor electrice și întreruperi de curent în întreaga țară.
Între timp, Ucraina a lovit instalațiile petroliere ale Rusiei cu atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune care au incendiat rafinării, depozite și rezervoare, reducând rafinarea petrolului Moscovei cu aproximativ 15% și crescând prețul gazelor în întreaga lume.
MistyDo49 • 18.08.2024, 11:43
Pare clar ce condiții au pus rușii la negocierile secrete... Acum ucrainienii le pun alte realități în față.
nobody • 18.08.2024, 10:49
Exact ca acum doi ani, cand lucrurile erau pe cale sa se clarifice si razboiul sa inceteze, licuricii de peste balta "impulsioneaza" ukrii sa faca tampenii. Presupun ca kievul arata destul de bine ca oras....
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 17.08.2024, 23:50
Da, armistițiu parțial. Ucraina nu mai lovește infrastructura petrolieră rusească, deci nu-i mai arde la buzunar, în timp ce rușii pot să-și continue ofensiva în Donbas. Iar dacă mai scapă vreo rachetă într-o termocentrală ucraineană, năcazu', accident, e vina lor că nu s-au predat deja. Să tot ai astfel de armistiții, nu?