Oaspeţii străini au discutat cu reprezentanţi ai Colegiului Medicilor şi cu decanul Universităţii de Medicină şi Farmacie, cerându-le ajutorul.
„Decanul ne-a sfătuit să publicăm un anunţ în buletinul universităţii, un anunţ în franceză, astfel încât să fie accesibil doar celor care cunosc limba”, povesteşte unul dintre adjuncţii primarului din Monlucon, citat de cotidianul local La Montagne.
Potrivit sursei citate, apelul la medicii din România a fost lansat după ce autorităţile unităţii administrative Montlucon – Cher au constatat că în zonă activează „doar 32 de medici, dintre care şase au peste 65 de ani, patru nu lucrează cu normă întreagă, cinci au cerut pensionarea, iar patru au cerut mutarea din motive personale”.
Invitaţi trei zile în Franţa
Primul care a răspuns la anunţul celor din Montlucon a fost Theodor Ţinică, medic de familie, în vârstă de 34 de ani. „Aveam foarte mulţi pacienţi în România, cel mai mic avea două zile, cel mai în vârstă – peste 90 de ani”, a afirmat Ţinică.
În luna septembrie, medicul român şi alţi patru confraţi din ţară au vizitat Montlucon, timp de 3 zile, la invitaţia autorităţilor de aici.
Ţinică a decis cel dintâi că vrea unul dintre posturile de la Clinica Bien-Assis. Medicul român va începe munca aici din martie, după finalizarea etapei birocratice a angajării.
La Iaşi, Ţinică a predat la o şcoală postliceală sanitară şi lucra la cabinetul medicului de familie Anca Deleanu. În Franţa, Ţinică va primi un salariu net de 5.300 de euro pe lună.
„E liniştit, curat, oamenii sunt politicoşi”
Pe lângă salariu, autorităţile din Montlucon – Cher le oferă medicilor şi câte o primă de instalare de 10.000 de euro, care le va fi virată în două tranşe, condiţia fiind ca beneficiarii să lucreze cel puţin cinci ani în zonă.
De asemenea, nou-veniţii vor fi ajutaţi de autorităţi să-şi găsească locuinţă, să ia legătura cu alţi medici din zonă, să caute un loc de muncă pentru soţ sau soţie.
„Mi-a plăcut Montlucon, e liniştit şi curat. Oamenii sunt politicoşi. Pe deasupra, are multe locuri unde aş putea practica sportul meu preferat, marşul”
medicul Theodor Ţinică
Dintre cei cinci medici români care au vizitat regiunea Montlucon – Cher, patru au decis să vină să profeseze aici, notează La Montagne.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro