Piatra Neamţ 1, locul în care a fost descoperită „cea mai veche sculptură în piatră din România”, era un şantier arheologic autorizat, iar cei care au săpat acolo ar fi trebuit să respecte reglementările legale.
Reporterii Libertatea au descoperit că în Sistemul de Administrare a Cercetărilor Arheologice din România există o cerere aprobată oficial, cu numărul 239/28.05.2019, pentru evaluare teren în zona „municipiul Piatra Neamț și localitățile componente (Ciritei, Doamna, Văleni)”.
Surse din Ministerul Culturii ne-au declarat că „aceasta e autorizaţia pentru Piatra Neamţ 1. Nu au menţionat numele exact pe care ei l-au dat şantierului, pentru că întotdeauna cererea de evaluare teren se face pentru zone mai mari.”
Lucrările pentru diagnosticul arheologic au fost aprobate să se desfăşoare în perioada iunie – septembrie 2019.
Pe 21 iunie 2019, adică la doar câteva zile după ce au început săpăturile arheologice, în zona respectivă a fost descoperită „prima statuetă de tip Venus din țara noastră”, după cum anunţa echipa de cercetători condusă de profesorul Marin Cârciumaru (https://www.rador.ro/2019/12/11/prima-statueta-de-tip-venus-din-romania-veche-de-17-000-de-ani/)
Amatorii au fost trimişi să sape singuri
Piatra Neamţ 1 era un şantier arheologic autorizat.
Surse din Ministerul Culturii:
Însă cei doi amatori care au descoperit statueta nu puteau fi lăsaţi să sape singuri în şantierul arheologic, spun sursele din minister, pentru că asta încalcă prevederile Regulamentului de organizare a săpăturilor arheologice din România.
Capitolul III din Regulament se referă la atribuţiile responsabilului de şantier, iar pct. 7 prevede că „responsabilul de şantier nu poate conduce concomitent două sau mai multe şantiere arheologice, în condiţiile în care prezenţa sa este obligatorie pe toată durata desfăşurării lucrărilor.”
Daniel Popa şi Andrei Smeu, cei doi amatori care au descoperit statueta Venus, spun că pe 21 iunie 2019 au fost trimişi de arheologul Elena Nițu să sape singuri în şantierul arheologic PN1.
Elena Nițu m-a sunat din Târgoviște pe 20 iunie și ne-a zis să mergem să săpăm a doua zi, vineri, că ea trebuia să încheie nu știu ce documente.
Daniel Popa:
Arheologul Elena Niţu a recunoscut, în discuţia purtată cu reporterii Libertatea, că i-a trimis pe cei doi singuri pe şantier, „să vadă dacă mai găsesc ceva (…). Aveam foarte mare siguranță pentru că Andrei (n.r. Andrei Smeu) săpase deja cu noi și ne-am dat seama că Andrei orice recunoaște, nu este o problemă, ne anunță imediat”.