Joe Biden a vorbit ieri, 22 februarie, despre începutul unei „invazii” a Rusiei în Ucraina, după ce Vladimir Putin a decis luni recunoașterea independenței regiunilor separatiste Donețk și Luhansk, iar marți a obținut acordul camerei superioare a Parlamentului ca Rusia să trimită forțe militare în afara granițelor.

Potrivit anunțului președintelui SUA, prima tranșă de sancțiuni stabilită de SUA va viza două mari instituții financiare rusești, VEB și Banca Militară , precum și unele elite ale Rusiei și membrii familiilor acestora.

În acest context, oficialul citat de CNN a afirmat că SUA au oferit un început de răspuns pentru Rusia, iar măsurile anunțate marți sunt „doar o mică parte din durerea pe care o putem provoca”.

Acesta este începutul unei invazii și, prin urmare, acesta este începutul răspunsului nostru”, a spus oficialul, insistând că pachetul dezvăluit de SUA reprezintă o pedeapsă dură pentru acțiunile lui Vladimir Putin, dar nu reflectă întreaga amploare a pașilor pe care SUA sunt dispuse să-i facă în direcția sancționării Rusiei.

Oficial de rang înalt din administrația americană, citat de CNN:

Dacă Putin va provoca o escaladare a tensiunilor, SUA vor impune noi sancțiuni financiare, precum și măsuri de control al exporturilor pe care „încă nu le dezvăluim”, a mai spus oficialul, completând că „acțiunile sunt menite să servească unui scop mai înalt, care este descurajarea și prevenirea, așa că vrem să prevenim o invazie pe scară largă a Ucrainei care implică ocuparea marilor orașe, inclusiv Kiev”.

Oficialul citat de CNN mai spune că printre elitele ruse care ar urma să fie sancționate de Washington se numără Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de stat major al Administrației Prezidențiale a Rusiei și fiul său Vladimir, Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), și fiul său Dennis, și Petr Fradkov, CEO al Promsvyazbank.

Nu doar SUA au anunțat marți că vor sancționa Rusia. Cele 27 de state membre ale UE au aprobat un „pachet de sancțiuni” împotriva Rusiei.

Astfel, UE a decis să sancționeze 27 de persoane și entități ruse, cum sunt băncile, care joacă un rol în „încălcarea integrității Ucrainei” și să vizeze capacitatea Rusiei de a accesa piețele europene de capital și serviciile financiare, a precizat Borrell. De asemenea, toți membrii Dumei, camera inferioară a Parlamentului rus, vor fi vizați de sancțiunile UE.

În același timp, Germania a acceptat marți suspendarea gazoductului Nord Stream II. Conducta, care ar trebui să aducă gaz din Rusia în Germania, ocolind Ucraina, a fost de la bun început în mijlocul discuțiilor privind sancțiunilor pregătite pentru Moscova.

De asemenea, Marea Britanie a anunțat că a impus sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei indivizi, oameni de afaceri.

„Sancţiunile vor fi impuse cu sau fără motiv”

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat marți, înainte ca Occidentul să anunțe sancțiunile, că Rusia este „obișnuită cu așa ceva”.

„Colegii noştri europeni, americani, britanici nu se vor opri şi nu se vor calma până când nu îşi vor fi epuizat toate posibilităţile de aşa-numita «pedepsire a Rusiei»”, a afirmat Lavrov, potrivit Reuters.

„Ştim că sancţiunile vor fi impuse oricum, în orice caz. Cu sau fără motiv”, a mai spus ministrul de externe al Rusiei.

Camera superioară a Parlamentului de la Moscova a votat marți în unanimitate pentru aprobarea cererii președintelui rus de a desfășura forțele armate ruse în străinătate.

Înainte ca Joe Biden să anunțe primele sancțiuni ale SUA pentru Moscova, Vladimir Putin a ținut o conferință de presă în care a declarat că țara sa a fost interesată de implementarea acordului de la Minsk în tot acest timp, „pentru că acesta este rezultatul unui compromis”, însă în prezent, acordul „nu mai există”.

Întrebat cât de departe ar putea avansa trupele Rusiei în republicile separatiste din estul Ucrainei, liderul de la Kremlin a declarat că nu a anunțat că trupele „se vor duce chiar acum” în Donbas.

„Este greu să spunem ce se va întâmpla, depinde de circumstanțe”, a mai afirmat Vladimir Putin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News