„Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi, pentru că ne aflăm într-o situaţie diferită faţă de acum un an”, a spus repezentantul OMS, Soumya Swaminathan.
În ceea ce priveşte apariţia noii variante de coronavirus, oficialul OMS a afirmat că omenirea este mult mai bine pregătită în prezent, având în vedere dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID-19 după declanşarea pandemiei.
Rămân multe necunoscute despre varianta Omicron, depistată iniţial în Africa de Sud luna trecută şi detectată de atunci în aproape 30 de ţări. În această perioadă, mai multe regiuni din Europa se confruntă cu un val de infectări provocate de varianta Delta.
„Trebuie să aşteptăm, să sperăm că este (o variantă) mai uşoară, însă este prea devreme pentru a trage concluzii generale despre noua variantă”, a adăugat reprezentanta OMS.
Varianta Delta reprezintă 99% din infecţiile din întreaga lume. Această (nouă variantă) ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a deveni dominantă la nivel mondial. Este posibil, însă deocamdată nu se poate prezice acest lucru.
Soumya Swaminathan:
OMS a îndemnat ţările să-şi sporească capacităţile de asistenţă medicală şi să-şi vaccineze populaţiile pentru a lupta împotriva unei creşteri a cazurilor de COVID-19 cauzate de varianta Omicron, spunând că restricţiile de călătorie ar putea să ajute omenirea să câştige timp în lupta împotriva noului coronavirus, însă, doar ele în sine, nu reprezintă o soluţie viabilă pentru această problemă de sănătate publică.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!