„Considerăm că aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu am vrea ca autorităţile aflate la putere (în republică) să înceapă să-şi regleze conturile cu foşti concurenţi politici, profitând de situaţia actuală”, a spus Andrei Rudenko, citat de agenţii de presă ruse.
De aceea, ne vom asigura cu atenţie că drepturile lui (Igor) Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate şi conforme normelor internaţionale.
Ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei Andrei Rudenko:
Procurorii anticorupție din Republica Moldova au descins, marți dimineață, 24 mai la domiciliul lui Igor Dodon. Suspectat de trădare şi că a primit bani de la oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, Dodon, a fost reţinut pentru 72 de ore. Totodată, a fost reținut și cumnatul fostului președinte, Petru Merineanu.
În timpul perchezițiilor, Merineanu a fost prins de procurori în timp ce mânca un document despre tranzacții de peste 700.000 de euro.
Igor Dodon a fost preşedintele Republicii Moldova din 2016 până în 2020 şi a fost susţinut în mod deschis de Moscova. Acesta a susținut îndepărtarea de UE, denunțarea acordului de asociere cu UE și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
În 2020, preşedinta proeuropeană Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale, iar în 2021 pe cele legislative, după numeroase scandaluri în care a fost implicat Dodon.
De altfel, cu Maia Sandu la putere, Chişinăul şi-a manifestat sprijinul ferm pentru Kiev, după începutul invaziei ruse. Țara primeşte refugiaţi ucraineni, şi-a depus candidatura de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europeană pentru o creştere a ajutorului militar.