După ce forțele terestre ale Rusiei nu au reușit să păstreze controlul asupra multora dintre teritoriile în care au luptat, Vladimir Putin se află sub presiunea de a demonstra că poate să înregistreze o victorie în Ucraina, spun oficialii citați. Iar estul țării este zona în care forțele Moscovei au cele mai mari șanse să preia controlul, adaugă ei.
Liderul de la Kremlin ar fi stabilit ziua de 9 mai drept cea în care să celebreze „o victorie de orice fel” în Ucraina, spune unul dintre oficialii SUA.
Cunoscută ca „Ziua Victoriei”, 9 mai este o sărbătoare foarte importantă pentru Rusia, care marchează atunci capitularea nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă uriașă de trupe și armament în fața Kremlinului, prin Piața Roșie.
Alți oficiali spun însă că o victorie reală ar putea fi obținută mult mai departe de începutul lui mai.
Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de stadiul războiului sau al discuțiilor de pace. Pe de altă parte: o paradă a victoriei cu ce trupe și vehicule?
Oficial european din domeniul apărării, citat de CNN:
Termenul de 9 mai a fost avansat recent și de unii oficiali de la Kiev. Printre ei, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, care a spus joi, 31 martie, că „înainte de 9 mai, Putin a stabilit obiectivul unei parade a victoriei pentru acest război”.
Și fostul prim-ministru Arseni Iațeniuk a declarat vineri, la CNN, că ucrainenii se vor confrunta cu o „lună foarte complexă și dificilă”, în timp ce Putin încearcă să respecte un termen-limită.
Scopul său este, a fost și va fi să preia Ucraina, dar a eșuat. El a eșuat din cauza unei determinări foarte mari a armatei ucrainene și a unității foarte puternice a Ucrainei și a lumii occidentale și a sancțiunilor care au fost impuse de Statele Unite, G7 și Uniunea Europeană. Deci acum, din câte văd, Putin a trecut la Planul B. Consider că acest Plan B are un fel de termen-limită.
Arseni Iațeniuk, fost premier al Ucrainei:
Potrivit oficialilor citați, un alt motiv care s-ar afla în spatele termenului-limită de la începutul lunii viitoare este acela că, pe măsură ce temperaturile cresc și solul se înmoaie, va fi mai greu pentru unitățile terestre rusești să manevreze vehiculele militare.
Totuși, oficialii americani și europeni spun că indiferent de termenele-limită pe care Moscova le-ar stabili la nivel declarativ, nu schimbă realitatea din teren, aceea că Rusia pare să se pregătească pentru un conflict prelungit în Ucraina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina