Rezultatul discuțiilor cu guvernul lui Nicolas Maduro nu a fost imediat clar.
Vizita surpriză are loc după un puternic lobby făcut pentru ca președintele Biden să revizuiască campania eșuată de înlăturare a liderului venezuelean, Maduro, campanie moștenită de la administrația Trump.
Neceseitatea unei întrevederi cu Nicolas Mduro, care a fost sancționat și este acuzat la New York de trafic de droguri, a căpătat un caracter urgent imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, urmată de sancțiuni economice din partea SUA.
Delegația SUA a fost condusă de Juan Gonzalez, directorul principal al Consiliului de Securitate Națională pentru emisfera vestică, potrivit unor surse anonime ale AP.
El a fost însoțit de ambasadorul James Story, principalul diplomat american la Caracas, în momentul în care administrația Trump a rupt relațiile cu Maduro, în 2019, și l-a recunoscut pe liderul opoziției Juan Guaidó drept președinte legitim al țării.
De partea cealaltă însă, Maduro nu a dat semne că ar fi dispus să-l abandoneze pe Putin, la nevoie. El a vorbit la telefon cu acesta, săptămâna trecută, într-o demonstrație de susținere și a participat la un miting la Caracas.
„Este o crimă ceea ce îi fac poporului rus, un război economic”, a spus Maduro la un eveniment în care a criticat decizia SUA și a aliaților săi de a scoate băncile Rusiei din sistemul de plăți SWIFT și de a impune restricții de zbor pentru companiile aeriene din Rusia.
Administrația Biden ia în considerare, de ceva timp, să reducă sancțiunile dure petroliere împotriva Venezuelei, în schimbul angajamentului lui Maduro de a reveni la negocierile cu oponenții săi, pe care le-a întrerupt toamna trecută.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia