Oficialii israelieni au declarat, miercuri, la două săptămâni după atacul chimic care a ucis 86 de oameni în regiunea Idleb, că președintele Siriei dispune în continuare de până la 3 tone de gaz sarin care poate fi folosit în orice moment.
Șeful Organizației pentru Interzicere Armelor Chimice (OIAC), Ahmet Uzumcu, a declarat, miercuri că din analizarea în laborator al probelor prelevate de la locul atacului rezultă clar că victimele au fost expuse la sarin, un puternic agent neurotoxic. El a spus că urmează să fie prezentate și alte rezultate ale testelor, dar că cele obținute până acum sunt incontestabile.
Un raport final al OIAC urmează să fie prezentat peste două săptămâni.
Rezultatul autopsiilor realizate asupra persoanelor moarte în spitalele din Turcia arată că victimele din regiunea siriană Idlib au decedat din cauza armelor chimice, susține ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag.
Autoritățile turce anunță că 32 de persoane au fost aduse din Siria în spitalele din Turcia pentru a fi tratate în urma atacului chimic, iar dintre aceștia trei au decedat.
Autopsiile efetuate asupra acestora au dovedit clar că la Idlib a fost vorba de un atac chimic.
Autopsiile arată că s-au folosit arme chimice în atacul din Siria
Deși Basar Al Assad neagă faptul că a comandat un atac cu arme chimice pe data de 4 aprilie, potrivit specialiștilor OMS, victimele atacului din regiunea Idleb prezintă semne clare ale expunerii la produse organofosforice, o categorie de produse chimice care includ agenţi neurotoxici.
Atacul s-a produs în orașul Khan Sheikhan, controlat de rebeli și jihadiști, și deși numeroți lideri occidentali și organizații umanitare din zonă au acuzat regimul Bashar al-Assad de utilizarea armelor chimice, armata siriană susține că este vorba de un atac terorist.