Liderul de la Kremlin Vladimir Putin va trebui să caute un răspuns „mai limitat”, dacă Ucraina va obține permisiunea să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare din Rusia. „S-au făcut mai multe amenințări nucleare. Imunitatea la astfel de afirmații s-a dezvoltat deja și nu sperie pe nimeni”, a declarat pentru ziarul american un oficial rus, citat sub rezerva anonimatului.

Ultima amenințare a lui Putin la adresa Occidentului a fost făcută la începutul acestei luni, când presa internațională scria despre posibilitatea ca Ucraina să obțină undă verde pentru a utiliza rachete americane și britanice împotriva țintelor militare din Rusia. Liderul de la Kremlin a avertizat că va considera această decizie drept începutul unui „război direct” între Rusia și NATO, dar nu a menționat posibilitatea recurgerii la arme nucleare, așa cum a făcut în repetate rânduri în trecut.

Un răspuns nuclear este „cel mai puțin posibil” dintre scenarii, deoarece „ar duce de fapt la nemulțumirea partenerilor Rusiei din Sudul Global și, de asemenea, pentru că, în mod evident, nu este foarte eficient din punct de vedere militar”, a spus pentru The Washington Post un academician rus cu contacte la nivel înalt în Ministerul de Externe de la Moscova.

Potrivit academicianului rus, discuția pe tema potențialei utilizări a armelor nucleare exagerează ajungerea la acest tip de escaladare și subestimează în același timp opțiunile alternative. „Ținând cont de faptul că Occidentul are o infrastructură militară globală, pot fi găsite multe puncte vulnerabile”, a subliniat el.

Putin explorează o serie de opțiuni în scopul de a reduce sprijinul occidental pentru Ucraina și de a impune unele linii roșii, este de părere Tatiana Stanovaia, fondatoarea companiei de consultanță politică R-Politik. „Există opțiuni pe care el nu dorește să le folosească și există opțiuni pe care este gata să le ia în considerare chiar și astăzi”, adaugă Stanovaia. În opinia ei, liderul de la Kremlin consideră armele nucleare „cea mai proastă opțiune pentru toată lumea, inclusiv pentru el însuși”.

Ca pretext de răspuns la depășirea „liniilor roșii”, Kremlinul ar putea lua în calcul operațiuni de sabotaj împotriva țintelor militare occidentale, inclusiv cu ajutorul unor forțe proxy precum rebelii Houthi din Yemen, avertizează Lawrence Freedman, profesor emerit de studii militare la Kings College London.

Amenințările nucleare ale lui Putin sunt în mod deliberat ambigue, spune profesorul britanic. „Ne permite să ne facem propriile interpretări, iar oamenii interpretează ce este mai rău”, explică el.

Pe măsură ce eficacitatea acestei abordări scade, Putin nu își dă seama încă cu ce să o înlocuiască, afirmă Stanovaia. Potrivit acesteia, „nimeni nu înțelege” ce răspuns va alege în cele din urmă liderul rus. „Cred că nici Putin nu înțelege”, conchide ea.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) menționează că nu poate verifica în mod independent veridicitatea surselor de la Moscova citate de The Washington Post, dar informațiile din articol sunt în concordanță cu diversele sale evaluări despre modul în care Kremlinul folosește „săbiile nucleare” pentru a promova „autodistrugerea occidentală”.

ISW continuă să evalueze că „amenințările voalate de confruntare nucleară” ale Kremlinului au ca scop „perturbarea și amânarea punctelor de decizie cheie în discuțiile politice occidentale privind asistența militară pentru Ucraina”. „Este foarte puțin probabil să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte”, conchide ISW.

Urmărește-ne pe Google News