Acordul, negociat de Națiunile Unite și Turcia în iulie 2022, a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale pe mare pentru a contribui la soluționarea unei crize alimentare globale despre care ONU a spus că a fost exacerbată de cel mai sângeros conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
În luna mai, Moscova a acceptat cu reticență să prelungească acordul, cunoscut de diplomați sub numele de Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, până pe data de 17 iulie, cu condiția să primească ajutor și pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte. Rusia spune că acest ajutor nu s-a materializat.
„Este imposibil să actualizăm acest acord și, în aceste condiții, cred că este de asemenea imposibil să îl prelungim, deoarece limita răbdării și a dorinței noastre de a-l pune în aplicare a fost epuizată”, a declarat președinta camerei superioare a parlamentului rus, Valentina Matviyenko, citată de agenția de știri Interfax.
Matviyenko, vorbind în marja forumului economic internațional de la Sankt Petersburg, a declarat că Rusia va căuta „alte formate” pentru a se asigura că țările mai sărace nu vor avea de suferit de pe urma încheierii acordului privind cerealele.
„Suntem deschiși la toate propunerile rezonabile și la orice formă de dialog, dar nu în detrimentul intereselor țării noastre”, a spus ea.
Separat, principalul consilier de politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat vineri că este puțin probabil ca Rusia să renunțe la acordul privind cerealele înainte de 17 iulie, când ar trebui prelungit, a relatat presa rusă de stat.
Moscova invocă bariere în calea exporturilor sale
Deși exporturile de alimente și îngrășăminte nu intră sub incidența sancțiunilor dure impuse de Occident Rusiei din cauza războiului din Ucraina, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările creează bariere în calea transporturilor sale pe mare.
Președintele Vladimir Putin va discuta sâmbătă, la Moscova, despre soarta acordului privind cerealele și alte probleme cu o delegație de lideri africani. Aceștia s-au aflat vineri la Kiev pentru a discuta despre posibilele modalități de a pune capăt războiului care durează de 16 luni.
Putin a declarat marți că Moscova ia în considerare posibilitatea de a se retrage din acord deoarece a fost „înșelată” de Occident în legătură cu promisiunile de a elimina barierele din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte ale Rusiei.
Întrebat vineri despre posibilitatea prelungirii acordului privind cerealele, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a răspuns: „Cum poți prelungi ceva care nu funcționează?”.
Agenția de știri TASS l-a citat pe Lavrov spunând și că explozia care a avariat conducta de amoniac Togliatti-Odesa, care făcea legătura între Rusia și Ucraina, reprezintă o dovadă că cineva vrea să distrugă acordul privind cerealele.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 17.06.2023, 20:28
Asa e, rusii n au cucerit bahmutul. L a cucerit Prigojin cu o mana de mercenari. RUSII VOR LUA INAPOI KIEVUL SI TOATA UCRAINA, CA I A LOR 😀. Apoi o ia spre Varșovia, Berlin, Londra, Paris, Washington...
VolodimirZelenski • 18.06.2023, 08:43
Jumbo • 17.06.2023, 20:28
Asa e, rusii n au cucerit bahmutul. L a cucerit Prigojin cu o mana de mercenari. RUSII VOR LUA INAPOI KIEVUL SI TOATA UCRAINA, CA I A LOR 😀. Apoi o ia spre Varșovia, Berlin, Londra, Paris, Washington...
Stai p-aci sa vezi cum nu le vor lua. Slava Ukraina!
Jumbo • 16.06.2023, 22:41
Bravo Putineeeeeeeee. Ia si Odesa si i sufoci pe vanzatorii de rara ai agentului cia zelenski
VolodimirZelenski • 17.06.2023, 07:30
Jumbo • 16.06.2023, 22:41
Bravo Putineeeeeeeee. Ia si Odesa si i sufoci pe vanzatorii de rara ai agentului cia zelenski
Ei nu au cucerit Bahmut-ul. Ce te face să crezi că vor cuceri ceva? Slava Ukraina!