„S-a decis să se interzică instalarea şi folosirea Telegram pe dispozitivele oficiale ale reprezentanţilor guvernului, personalului militar, angajaţilor din sectorul securităţii şi apărării şi întreprinderilor care exploatează infrastructuri critice”, a anunțat Consiliul pentru Apărare şi Securitate Naţională al Ucrainei într-un comunicat.

Soldații ucraineni „folosesc adesea” Telegram „pentru a discuta probleme de serviciu”, care trebuie să fie confidenţiale, a comentat pentru AFP un oficial de rang înalt din sectorul securităţii de la Kiev, sub protecţia anonimatului.

„Aceasta este o mare sursă de scurgeri de informaţii, pentru că Telegram este foarte uşor de piratat” de către ruşi, a explicat el.

În schimb, Telegram va continua să fie utilizată pentru difuzarea comunicatelor oficiale. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski publică zilnic mesaje pe această aplicație.

Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni privind „ameninţările de securitate naţională” reprezentate de aplicaţie, a precizat instituția aflată în subordinea preşedinţiei ucrainene.

Directorul constraspionajului militar ucrainean (HUR), generalul Kirilo Budanov, a prezentat „informaţii dovedite” care arată că serviciile secrete rusești „au acces la corespondenţa personală a utilizatorilor Telegram, inclusiv la mesaje şterse, şi la date personale”, potrivit Consiliului.

Reprezentanţi ai serviciilor ucrainene de securitate avertizează că Telegram este folosit de Moscova pentru atacuri cibernetice sau geolocalizarea utilizatorilor.

Interdicţia vizează însă doar dispozitivele de serviciu ale militarilor şi oficialilor, nu și pe cele private.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa şi inculpat pentru permiterea unor infracțiuni pe această aplicație de mesagerie, cum ar fi spălare de bani, trafic de droguri, terorism şi partajarea de conţinut pedofil.

Miliardarul rus în vârstă de 39 de ani, care deţine mai multe paşapoarte, inclusiv cel francez, nu are în prezent dreptul să părăsească Franţa. Prezentându-se drept un libertarian convins, Durov refuză moderarea conținutului difuzat prin intermediul Telegram și susține că nu dezvăluie niciodată informaţii despre utilizatorii săi.

Totuși, unele publicații independente rusești sugerează că Durov nu este sincer în această privință, cedând în fața Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB, principalul succesor al KGB-ului sovietic). Cu toate că Durov a spus că „nu există cale de întoarcere” pentru el și a publicat un manifest intitulat „Șapte motive pentru a nu te întoarce în Rusia”, fondatorul Telegram și-a vizitat de peste 50 de ori țara natală din 2015 până în 2021, deplasându-se în special la Moscova și la Sankt Petersburg, mai ales când se confrunta cu presiuni din partea FSB.

Urmărește-ne pe Google News