Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, a scris pe Telegram că „principalul mijloc de constrângere îl reprezintă campania de culegere de voturi desfășurată din ușă în ușă”.

„Comisia este formată din două persoane cu o urnă și buletine de vot și doi oameni înarmați”, a precizat el.

„Ei bat la ușile apartamentelor/caselor, obligă vecinii să îi determine pe oameni să vină la comisie. Constrângere, constrângere și iar constrângere. De fapt, ei oferă locuitorilor posibilitatea să spună «da» sau «nu» direct în țeava unui pistol”, a mai susținut consilierul.

Acesta mai afirmă și oamenii sunt pur și simplu opriți pe stradă și obligați să voteze.

„Referendumul din Mariupol. Districtul Kirov. În acest moment. Iată cum arată «secțiile de votare«, «demonstrația liberă» și «procesul de votare organizat». Oamenii sunt pur și simplu opriți pe străzi și forțați să voteze. Ați putea numi toate acestea un circ dacă nu ar fi fost participarea activă a mitralierelor. Pură tragicomedie în stil de farsă”, a notat Andriușcenko.

Orașul Mariupol este situat în Donețk, una dintre cele patru regiuni ucrainene – ocupate în diferite grade de forțele ruse și separatiste – unde liderii susținuți de Rusia organizează ceea ce Ucraina și guvernele occidentale au criticat ca fiind referendumuri „de fațadă” privind aderarea la Federația Rusă.

Andriușcenko nu se află în oraș, dar până acum a reprezentat un canal de încredere pentru obținerea de informații din Mariupol. CNN notează că nu este în măsură să verifice în mod independent relatările sale și ale altor oficiali locali ucraineni.

„Secțiile de votare sunt amplasate în magazine și cafenele”, mai afirmă Andriușcenko. „Cu toate acestea, ele sunt goale. Acolo nu există facilități obișnuite, cum ar fi cabine de vot. Ștampilarea se face sub supravegherea atentă a unor persoane înarmate. Așa arată democrația rusă”, a precizat acesta.

O mărturie similară este oferită și de guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai.

Reprezentanții Rusiei în această regiune ocupată se deplasează, însoțiți de oameni înarmați, la casele localnicilor și îi forțează să participe la „pseudoreferendumul” privind aderarea la Rusia.

„Dacă o persoană nu deschide ușa, (forțele ruse) amenință că vor intra în casă. Când o persoană bifează «nu» pe «buletinul de vot», acestea iau notițe”, a spus Haidai, potrivit The Kyiv Independent.

Guvernatorul a adăugat că al doilea scop al acestei „deplasări din ușă în ușă” este de a găsi bărbați apți de luptă pentru a-i mobiliza ulterior în războiul împotriva Ucrainei.

Iurii Sobolevski, șeful adjunct al Consiliului Regional Herson, a declarat pentru postul american de televiziune că efortul depus în regiunea sa a înregistrat o participare foarte mică.

„Majoritatea oamenilor sunt hotărâți să nu meargă”, a spus el. „De aceea a apărut această idee de a merge din ușă în ușă, pentru că, atunci când oameni înarmați vin la tine acasă, va fi dificil și periculos chiar să refuzi să votezi”, a adăugat Sobolevski.

Acesta mai afirmă că partidul politic Rusia Unită – formațiunea președintelui Vladimir Putin, aflată la putere în Rusia – a făcut campanie în favoarea secesiunii, împărțind în același timp pachete cu alimente locuitorilor.

Potrivit lui Sobolevski, populația orașului Herson, care se află sub ocupație, s-a redus la jumătate de când a început invazia Rusiei. Cei care au rămas, a spus el, sunt mai degrabă persoanele vârstnice.

Aflat în exil, Ivan Fedorov, primarul ucrainean al orașului Melitopol – situat în regiunea Zaporojie, ocupată de forțele ruse – i-a îndemnat, de asemenea, pe locuitori să boicoteze votul.

Ivan Fedorov a afirmat, pe Telegram, că a participa înseamnă „asumarea unei părți din responsabilitatea pentru crimele de război din Bucha, Borodianka, Mariupol, Izium etc”.

„Participarea la un pseudoreferendum este cea mai mare trădare. A ta, a familiei tale, a tuturor ucrainenilor, a țării tale!”, a mai afirmat Fedorov.

Reprezentanții Rusiei din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie au anunțat că vineri au început „referendumurile” privind aderarea la Rusia. Timp de patru zile, „votarea” va avea loc la domiciliul oamenilor „din motive de securitate”, a scris agenția de presă RIA Novosti, controlată de statul rus.

Kievul a avertizat că voturile privind anexarea ilegală nu vor schimba planurile de contraofensivă ale Ucrainei și că nu vor avea loc negocieri de pace în cazul în care aceste „referendumuri” vor avea loc.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News