“Această criză din Ucraina, în care ne aflăm acum, este doar încălzirea”, a declarat amiralul Charles Richard, comandantul Comandamentului Strategic al SUA, în cadrul unei conferințe, săptămâna aceasta. “Urmează confruntarea cea mare. Și nu va trece mult timp până când vom fi testați în moduri în care nu am mai fost testați de mult timp”, a adăugat el.
„Nava se scufundă încet”
Cât de rău este, se întreabă autorul articolului din Wall Street Journal și îl citează din nou pe amiral:
„Pe măsură ce evaluez nivelul nostru de descurajare împotriva Chinei, nava se scufundă încet. Se scufundă încet, dar se scufundă, deoarece, în principiu, ei pun capacitatea în teren mai repede decât noi.”
Amiralul Richard a remarcat că SUA păstrează un avantaj în ceea ce privește submarinele – “poate singurul avantaj asimetric adevărat pe care îl mai avem” -, dar chiar și acesta s-ar putea eroda dacă America nu va accelera ritmul “rezolvând problemele de întreținere și demarând noi proiecte”.
Problema rachetei supersonice testată de China
Vestea că, anul trecut, China a testat o rachetă hipersonică care a zburat în jurul lumii și a aterizat acasă ar fi trebuit să trezească mai multe îngrijorări decât a făcut-o, se arată în material, întrucât asta înseamnă că China poate pune în pericol orice oraș sau instalație americană, chiar fără a fi detectată.
Faptul că testul a luat SUA prin surprindere și că a depășit capacitățile hipersonice ale Americii ar trebui să determine audieri în Congresul american, notează autorul materialului.
“Obișnuiam să știm să ne mișcăm repede și am pierdut această artă”, a adăugat amiralul. Armata vorbește “despre cum vom atenua presupusul nostru eșec eventual” de a pune în funcțiune noi submarine balistice, bombardiere sau arme cu rază lungă de acțiune, în loc să întoarcă întrebarea și să întrebe: «Ce va fi nevoie? Este vorba de bani? Este vorba de oameni? Aveți nevoie de autorități?». Acesta este modul în care am ajuns pe Lună până în 1969”, a mai spus amiralul.
.