• Autoritățile încearcă să acopere realitatea: dispeceratul ISU, unde se centralizează informațiile, a avut nevoie de 48 de ore ca să realizeze că e un risc pentru viața oamenilor în blocul de unde primiseră 15 apeluri.
  • Primul apel a avut loc sâmbătă, la 9:23, și autoritățile au dat alerta abia luni dimineață, după al treilea om mort!

Un specialist cu funcție înaltă în sistemul de urgență explică ce s-a întâmplat la Timișoara și de ce autoritățile fug de răspundere.

”Cum funcționează sistemul de urgență? Cetățeanul sună la 112 și vorbește cu operatorul STS. I se face legătura la agenția responsabilă, în funcție de problemă: ambulanță, pompieri, jandarmi, poliție”, explică el.

Ceea ce nu știe cetățeanul este că, după Colectiv, s-a stabilit o regulă: celelalte agenții sunt și ele pe fir, în așteptare, ca să-și ia informații. Dacă sesizează că nu le privește, închid. În acest caz, agenția principală a fost Ambulanța Timișoara, dar toți ceilalți au avut informații că se întâmplă ceva, pentru că au fost 10 apeluri în primele două zile, sâmbătă și duminică.

Ofițer din sistemul de urgență:

Toate aceste convorbiri au loc în dispeceratul ISU, care e integrat. În cazul Timișoarei, Ambulanța și pompierii se găsesc și fizic în același loc. 

Șeful Ambulanței Timișoara, Iancu Leonida, a spus, citat de publicația Timiș Online, că numărul mare de apeluri nu l-a surprins deoarece astfel de cazuri sunt întâlnite în zone de la periferie, mai sărace.

În unele blocuri, de nefamiliști, mai sărace, dacă ajungem, într-o zi suntem chemați de mai multe ori, deci nu ne miră acest lucru. E ca la țară, unde ne opresc oamenii pentru a interveni în mai multe cazuri.

Iancu Leonida, șeful Ambulanței Timișoara:

”Ce nu spune șeful Ambulanței e că exista, în dispeceratul ISU, un medic coordonator, de la UPU, care ar fi trebuit să sesizeze recurența cazurilor. Cu atâtea apeluri din același loc, putea fi o scurgere de gaz, o scurgere de amoniac de la un agent economic, cum a fost la Brașov, se întâmplă situații”, explică ofițerul din sistemul de urgență, contactat de Libertatea.

”Ofițerul de serviciu de la ISU și medicul coordonator ar fi trebuit să reacționeze, pentru că scurgerile de substanțe chimice sunt în atribuțiile ISU”, a mai spus ofițerul.

Urmărește-ne pe Google News