Un ofițer finlandez în rezervă care îi instruiește pe militarii ucraineni la Kiev a avertizat că aceștia au abilități tactice și de luptă slabe, dar și ofițeri de proastă calitate, că nu reușesc să organizeze operațiuni mobile și că de aceea sunt blocați într-un război de tranșee, în care soldații lor și cei ruși sunt uciși de artilerie.

Ofițerul crede prin urmare că așteptările generale cu privire la o victorie ucraineană sunt prea optimiste și că militarii Kievului au nevoie de mai multă instruire pentru a avea succes în luptă cu o armată rusă care a început să învețe din greșeli.

Evaluarea, făcută sub acoperirea anonimatului pentru respectabila televiziune publică finlandeză Yle, a fost parțial contrazisă de alți experți sau oficiali de la Helsinki, care au o poziție ceva mai optimistă decât a ofițerului.

Oficialii și militarii din SUA și Europa au lăudat de-a lungul anului de război care a trecut determinarea și capacitatea militarilor ucraineni, mulți dintre ei proaspăt recrutați, de a rezista unei armate ruse mai mare și inițial mult mai bine echipate.

„Victorii norocoase”

În discuția cu postul public finlandez, ofițerul a spus că militarii ucraineni nu știu să organizeze operațiuni de învăluire a inamicului pe flancuri și că atacurile lor sunt în general frontale.

Înfrângerea unui atacator prin încercuire ar scuti Ucraina de necesitatea de a-și bombarda propriile orașe – așa cum s-a întâmplat în suburbiile din nord-vestul Kievului în primăvara anului trecut, a spus ofițerul.

În opinia ofițerului, retragerea Rusiei din unele puncte ale frontului a fost cauzată mai degrabă de propriile greșeli decât de eforturile Ucrainei și că, astfel, victoriile Kievului au fost „norocoase”.

În cazul Harkovului, Rusia a lăsat o gaură imensă pe front, păzită în cea mai mare parte de forțe separatiste neregulate din Donbas. Ucraina a capturat partea de est a Harkovului rapid și aproape fără luptă, deoarece puținii soldați din tabăra rusă au fugit.

De asemenea, Rusia s-a retras din orașul Herson, din sudul Ucrainei, aproape fără rezistență. Retragerea Rusiei a fost determinată de faptul că Ucraina a distrus podurile peste râul Nipru, ceea ce a făcut ca aprovizionarea trupelor rusești să devină imposibilă.

Acum, aceleași poduri distruse de Kiev îi împiedică pe ucraineni să lanseze un atac pe malul estic al râului Nipru. „Se pare că Rusia are inițiativa. Aproape că se poate spune că Ucraina pierde războiul, dacă nu se întâmplă nimic decisiv”, a declarat ofițerul pentru Yle.

„Granița se va schimba”

Ofițerul a mai declarat că instrucția oferită de partenerii occidentali, în speță de aliații finlandezi, ar trebui să ajute. În timpul antrenamentelor însă, ofițerul a observat că ucrainenii sunt reticenți la a învăța și a aplica lucruri noi.

„Dacă începi să le spui ucrainenilor despre alte opțiuni, ei o iau ca pe o critică și imediat devin defensivi”, a spus ofițerul, care a subliniat însă că ucrainenii sunt determinați și dornici să câștige.

În această privință, Rusia și Ucraina împărtășesc aceleași tradiții. „Este un sistem sovietic în care faci doar ceea ce ți se spune”, a explicat el.

Ofițerul a mai speculat și pe tema viitorului războiului, afirmând că Rusia nu va ceda Crimeea, fiind dispusă să folosească armele nucleare, și că Ucraina va avea dificultăți și să recupereze regiunea Donbas.

„Acest lucru nu înseamnă sfârșitul Ucrainei, dar granița se va schimba. Ea trebuie acceptată, așa cum am făcut-o și în Războiul de Iarnă. Nu se poate face nimic în privința asta”, a prezis ofițerul.

El s-a arătat sceptic în privința unei victorii a Ucrainei și a spus că opinia occidentală, inclusiv cea din Finlanda, este prea optimistă și influențată de propaganda Kievului.

„Nu au nicio idee despre cum să atace”

Un al doilea militar finlandez identificat de televiziunea publică sub numele de Erkki, a oferit și el o evaluare critică a trupelor ucrainene.

„Ucrainenii duc un război de tranșee și nu au nicio idee despre cum să atace”, a declarat Erkki pentru Yle.

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă a Ucrainei este lipsa liderilor de pluton și a unei pregătiri adecvate pentru acest rol, ceea ce generează o comunicare deficitară și confuzie în situații de luptă.

„Ucrainenii habar nu au cum să se protejeze și să se deplaseze sub tirul inamicului”, a spus Erkki.

De exemplu, este posibil ca soldații să avanseze pur și simplu, drept înainte, și să nu țintească corect, a explicat militarul.

Lucrurile se schimbă

Materialul televiziunii publice finlandeze conține și evaluarea unui al treilea militar finlandez, Kenneth Grägg, care are o viziune mai optimistă asupra situației.

Critica la adresa abilităților ofițerilor ucraineni este parțial justificată, spune el, dar în ultima perioadă, situația este mult mai bună.

Potrivit lui Grägg, lanțul de comandă a devenit, de asemenea, mai flexibil. În Ucraina, soldații au acum mai multă putere de decizie în situații de luptă decât înainte, iar pregătirea subofițerilor s-a îmbunătățit.

Kenneth Grägg a mai spus că pierderile recente ale Ucrainei sunt cauzate în principal de creșterea numărului de soldați ruși, în urma mobilizării. Acest lucru s-a văzut, de exemplu, în ianuarie, când Rusia a cucerit orașul Soledar.

În opinia lui Grägg, ajutorul militar occidental va schimba raportul de forțe. Dacă Ucraina va primi din partea Occidentului tancuri de luptă, obuziere și avioane de vânătoare F-16, Grägg crede că războiul se va încheia cu victoria Ucrainei până în timpul verii.

Nici Rusia nu știe cum să poarte un război mobil

Materialul, care a generat sute de opinii aprinse pe site-ul Yle, a fost urmat de o serie de reacții ale unor militari și oficiali finlandezi.

Generalul în retragere Pekka Toveri, o voce importantă în Finlanda, a subliniat că eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia a necesitat totuși o expertiză a trupelor ucrainene, dar a admis că acestea mai au de învățat în materie de operațiuni mobile.

„M-am întrebat de ce în unele localități precum Bahmut se încăpățânează să își păstreze pozițiile, pentru că importanța orașului este destul de mică”, a spus Toveri, citat de Yle.

El a observat că trupele ucrainene duc un război mai static tocmai pentru că nu abilitățile de a organiza operațiuni mobile, ceea ce poate fi un lucru de înțeles.

Toveri a subliniat în același timp că nici Rusia nu știe cum să poarte un război mobil, iar nivelul de pregătire al forțelor armate ruse este oricum slab, așa că problemele nu privesc doar Ucraina.

Probabil că adevărata capacitate de luptă a Ucrainei se află undeva între această evaluare destul de sumbră (făcută de ofițerul anonim) și imaginea cosmetizată pe care o primim atunci când ne uităm la comunicările Kievului, a mai spus Toveri.

Ucrainenii au ceva de oferit

O altă opinie mai echilibrată a venit din partea lui Ilmari Käihkö, doctor în științe militare.

Acesta a admis că ucrainenii nu și-au dovedit până acum capacitatea de a derula operațiuni mobile și că victoriile au venit în general pe fondul retragerii rușilor.

El a avertizat că dacă acest lucru nu se schimbă, războiul va continua pe termen lung.

Käihkö a subliniat însă în același timp că și Ucraina are o lecție de oferit partanerilor săi.

„Eu aș fi puțin mai modest, în sensul că și ucrainenii au ceva să ne ofere. Au totuși o experiență de luptă proaspătă împotriva Rusiei”, a spus Käihkö.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News