Publicația New York Times a dezvăluit, miercuri, citând surse din cadrul serviciilor secrete americane, că ofițerii de informații din SUA au ajutat Ucraina să elimine mai mulți generali ruși de rang înalt. Raportul cotidianului american a fost parțial negat de Casa Albă, care a transmis că, deși SUA împărtășește informații cu forțele ucrainene, acestea nu au fost comunicate în mod specific cu intenția de a ucide ofițeri generali ruși.
În urma celor scrise de publicația citată, și Consiliul de Securitate Naţională din SUA (NSC) a negat această afirmație, considerând-o totodată „iresponsabilă”.
A doua zi, NBC, New York Times și Washington Post au transmis, citând tot surse oficiale, că serviciile de informații americane au ajutat Ucraina să lovească vasul Moskva cu rachete anti-navă, pe 14 aprilie.
Ca regulă generală, spionajul se desfășoară în secret, deși agențiile de informații occidentale au schimbat această regulă în ultimele luni, făcând publice informațiile despre pregătirile rusești a invaziei în Ucraina și, apoi, au raportat zilnic de pe câmpul de luptă și din spatele liniilor rusești, notează The Guardian.
În ambele cazuri, SUA au revendicat un drept de participare la umilințele istorice ale Moscovei și ale lui Vladimir Putin, declanșând avertismente cu privire la consecințe nedorite.
„Acest tip de confirmare publică îl poate provoca pe Putin la escaladare”
Foștii ofițeri de informații americani îi sfătuiesc pe succesorii lor aflați în prezent în funcție să păstreze tăcerea și să nu se mai laude cu contribuția lor în succesele militare ale Ucrainei.
Paul Pillar, un fost înalt oficial al CIA, a spus: „Părerea mea personală este că nu este înțelept. Sunt surprins de gradul de confirmare la nivel oficial al rolului serviciilor de informații americane în scufundarea Moskvei și cu atât mai mult în uciderea generalilor ruși”.
Marea îngrijorare este că acest tip de confirmare publică al rolului extins al SUA în eșecurile aduse rușilor îl poate provoca pe Putin la escaladare, într-un mod în care altfel nu ar fi simțit că este necesar să o facă.
Paul Pillar, un fost înalt oficial al CIA:
John Sipher, care a servit timp de 28 de ani în serviciul clandestin al CIA, a spus că decizia de a dezvălui detalii despre partajarea informațiilor a fost greșită, dar din motive diferite.
„Cred că este o lipsă de respect pentru ucraineni. Îi dă la o parte pe oamenii care sunt de fapt pe teren, care beneficiază de aceste informații, care își colectează propriile informații, care luptă zi și noapte”, spune Sipher.
Cu toate acestea, el nu crede că aceast lucru a crescut semnificativ riscul escaladării dintre Rusia și NATO.
„Putin înțelege jocul. El obține informații pentru a încerca să ucidă americani dacă situația se inversează, așa cum a făcut în Afganistan și în alte locuri. Rușii au petrecut ani de zile atacându-ne într-un război cibernetic și de dezinformare”, a mai spus el.
Oficialii europeni spun că propriile lor agenții de informații nu vor urma exemplul SUA
„Este o prostie”, a spus un oficial. „Nu cred că este o scurgere atent coordonată”, a adăugat el, potrivit publicației The Guardian.
Un oficial dintr-o altă țară europeană a pus la îndoială centralizarea informațiilor americane în ceea ce privește țintirea generalilor ruși de către ucraineni, spunând că principalul factor este predictibilitatea ofițerilor ruși, deoarece aceștia urmează doctrina rigidă a erei sovietice.
În cazul vasului Moskva, oficialii americani au subliniat că Ucraina a luat propriile decizii de țintire și a extras informații din mai multe surse.
„Nu suntem singura sursă de intelligence pentru ucraineni. Ei primesc informații și de la alte state și au o capacitate destul de mare de colectare a informațiilor”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
„De opt ani duc acest război împotriva Rusiei. Nu este ca și cum ar fi complet orbi la felul în care Rusia se organizează și la felul în care Rusia se comportă pe câmpul de luptă”, a mai spus Kirby.
Rusia acuză SUA de coordonarea operațiunile militare în Ucraina
Cel mai înalt parlamentar al Rusiei a acuzat, sâmbătă, Washingtonul că acțiunile de coordonare ale operațiunile militare în Ucraina, echivalează cu „participarea directă a SUA la acțiuni militare” împotriva Rusiei, relatează Reuters.
„Washingtonul coordonează și dezvoltă, în esență, operațiuni militare, participând astfel direct la acțiunile militare împotriva țării noastre”, a fost mesajul transmis de Vyacheslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), pe canalul său de Telegram.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina