Medicul oftalmolog Elias Dscharadeh lucrează non-stop de aproape o săptămână. El încearcă să facă față afluxului de pacienți răniți când pagerele și dispozitivele walkie-talkie au explodat în Liban.

A pierdut evidența numărului de persoane operate. „Dorm 2 ore, apoi continuu”, explică doctorului. A salvat vederea unora, dar mulți pacienți nu vor mai putea vedea niciodată.

Ceea ce s-a întâmplat a fost tragic când te uiți la numărul covârșitor de oameni cu răni oculare care au ajuns la spital în același timp, cei mai mulți dintre ei tineri și copii.

Spitalele au fost copleșite când mii de dispozitive electronice aparținând miliției șiite Hezbollah au explodat simultan, marți și miercuri, săptămâna trecută.

Cel puțin 39 de persoane au fost ucise. Alți aproximativ 3.000 au fost răniți. Se crede că Israelul se află în spatele atacului, deși nu și-a recunoscut public implicarea.

Deși exploziile au vizat luptătorii Hezbollah, mulți dintre răniți sunt civili. Au suferit răni la mâini, la față sau la ochi.

Autoritățile nu au spus cu precizie câți oameni și-au pierdut vederea. Oftalmologii libanezi experimentați care s-au confruntat cu consecințele mai multor războaie în cariera lor spun că „nu au văzut niciodată așa ceva”.

  • Acum 4 ani, o explozie violentă a zguduit portul Beirut. Peste 200 de oameni au fost uciși și peste 6.000 au fost răniți. Accidentul a fost cauzat de azotatul de amoniu depozitat necorespunzător. Ferestrele și ușile au fost aruncate pe o rază de un kilometru, iar așchiile de sticlă au cauzat răni groaznice.

Dscharadeh spune că îi este greu să-și separe munca de medic de emoțiile din sala de operație: „Într-o situație ca aceasta nu contează ce ai învățat la facultate, pentru că este foarte dificil când vezi numărul uriaș de răniți. Nu este doar un război împotriva Libanului, este un un război împotriva umanității”

Urmărește-ne pe Google News