Liderul FDP din Bavaria, Martin Hagen, a cerut ieşirea de la guvernare. „Când îţi dai seama că la un moment dat lucrurile nu mai funcţionează, trebuie să pui punct. Trebuie să vorbim clar despre acest lucru la nivelul partidului”, a spus Hagen pentru ziarul Augsburger Allgemeine. „De trei ani, FDP a fost sancţionat la fiecare scrutin regional, și nu din cauza activităţii pe plan local. Oamenii resping în mod clar coaliţia”, a adăugat politicianul liberal german.
La rândul său, vicepreşedintele FDP, Wolfgang Kubicki, a estimat că, în urma rezultatelor la scrutinul din Brandenburg, câştigat de social-democraţii lui Scholz cu 30,9% din voturi, dar la mică distanţă de partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), clasat pe locul doi cu 29,2% din voturi, guvernul de coaliţie va trebui să tragă concluziile sau, în caz contrar, va înceta să existe. „Este o chestiune de câteva săptămâni. Nu vom aştepta până la Crăciun”, a declarat Kubicki pentru grupul media Funke.
La începutul acestei luni, toate cele trei formaţiuni din coaliţia de guvernare din Germania, și anume Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, Partidul Liber Democrat (FDP) al ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii ministrei de externe Annalena Baerbock, au suferit înfrângeri severe în alegeri regionale din Turingia și Saxonia, în timp ce formaţiunile antisistem şi de extremă-dreapta au obţinut rezultate-record, notează EFE.
De asemenea, la europarlamentarele din iunie, cele trei partide din coaliţia lui Scholz au obţinut împreună numai 31% din voturi, în timp ce AfD a obținut puțin mai mult de jumătate cât ele (15,89% din voturi) și s-a clasat pe locul doi, după alianța conservatoare CDU/CSU, care a câștigat cu 30,02% din voturi. Aceste rezultate vin cu un an înainte de alegerile legislative federale din Germania.
O rupere a coaliţiei de guvernare le-ar permite liberalilor să se distanţeze de această formulă tripartită pe care în prezent doar 3% din populaţie o mai susţine, potrivit ultimelor sondaje de opinie, şi să încerce să recapete electorat. Potrivit sondajelor, FDP se află acum sub pragul de 5% necesar intrării în Bundestag.
Totuşi, preşedintele partidului, Christian Lindner, s-a pronunţat luni în favoarea continuării coaliţiei, dar nu cu orice preţ. „Trebuie să ai curajul să continui să lucrezi într-o coaliţie controversată, dacă eşti convins că se poate realiza ceva”, a spus Lindner în timpul unei discuţii cu presa la care a analizat rezultatele alegerilor din Brandenburg. Dar, în acelaşi timp, „trebuie să ai şi curajul, când vezi că posibilităţile sunt epuizate, să declanşezi o nouă dinamică”, a adăugat el.
Lindner a insistat că guvernul condus de Scholz are în faţă o „toamnă a deciziilor”, în care trebuie să finalizeze bugetul pentru anul viitor şi, de asemenea, să facă faţă unei serii de provocări, printre care recăpătarea controlului asupra fluxurilor migratorii.
Guvernul Scholz a introdus controale la graniţe şi a elaborat un plan de combatere a migraţiei ilegale, ce cuprinde măsuri de securitate, restricţii privind serviciile acordate solicitanţilor de azil şi promisiunea unor măsuri care să faciliteze expulzarea migranţilor, precizează EFE.
Întrebat despre succesul înregistrat de extrema dreaptă în rândul tinerilor din Brandenburg, care la alegerile legislative federale din 2021 au votat cu predilecţie pentru FDP şi Verzi, Christian Lindner a subliniat că în prezent „oamenii sunt preocupaţi de securitate şi de situaţia economică”, după ce la ultimul scrutin general preocupările principale au fost schimbările climatice şi digitalizarea.