Declarațiile lui Scholz au fost făcute în timpul unei vizite la Universitatea chineză Tongji, după ce un student l-a întrebat dacă va trebui să consume canabis dacă merge să studieze în Germania, având în vedere că drogul nu este legal în China.
„Nu vrem ca mai multe persoane să consume canabis, vrem ca mai puține persoane să consume canabis, vrem să existe mai multă educație publică despre asta”, a răspuns Olaf Scholz.
„Răspunsul este foarte simplu: nu fuma. Eu voi împlini 66 de ani anul acesta și nu am fumat niciodată canabis”, a adăugat el.
Consumul recreațional de canabis a devenit legal în spațiile publice din Germania de la 1 aprilie, după ce parlamentul german a aprobat o lege, pe 23 februarie, care permite persoanelor fizice și asociațiilor voluntare să cultive și să dețină cantități limitate din acest drog.
Concret, este legalizată cultivarea a până la trei plante pentru consumul privat și deținerea a până la 25 de grame de canabis în spațiul public, în timp ce în spațiul privat limita legală va fi de 50 de grame.
Aproximativ 4 milioane de oameni au consumat canabis în Germania în 2022, potrivit datelor Ministerului Sănătății.
Decizia Germaniei vine după dezincriminarea inițiată de Malta în 2021 și Luxemburg anul trecut. În Olanda, considerată relaxată în ceea ce privește marijuana, consumul de haşiş nu este legal, dar este „tolerat”, în special faimoasele cafenele ale țării.