„I-am spus preşedintelui că este important ca țara sa să-şi folosească influenţa asupra Rusiei, în acord cu necesitatea de a respecta principiile Cartei Naţiunilor Unite, la care am subscris cu toţii, principii precum cel al suveranităţii şi integrităţii teritoriale, care sunt şi pentru China un lucru important”, a spus Olaf Scholz.
De asemenea, liderul german i-a transmis președintelui rus, Vladimir Putin, să „nu refuze” prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Înțelegerea a fost încheiată în luna iulie de Ucraina și Rusia cu medierea ONU și a Turciei pentru 120 de zile și va expira pe 19 noiembrie.
„Foametea nu trebuie să devină o altă armă”, a spus Scholz, la Beijing, adăugând că l-a invitat pe preşedintele Xi „să ia parte activ la lupta împotriva foametei în lume” și că, în calitate de creditori internaționali, Germania și China ar trebuie să acționeze împotriva „înrăutăţirii îndatorării ţărilor celor mai sărace”.
Olaf Scholz și Xi Jinping au discutat și despre tensiunile din jurul Taiwanului și respectarea drepturilor omului.
„Am subliniat astăzi preocuparea noastră crescândă pentru stabilitatea şi pacea în regiune. China are o responsabilitate specială în această privinţă”, a spus Scholz, subliniind totodată că este important să fie respectat caracterul „universal” al drepturilor omului și că „există diferențe” între Germania și China.
Odată cu vizita sa de o zi în China, Olaf Scholz devine primul lider occidental care se întâlnește cu Xi Jinping de la reînnoirea mandatului acestuia și primul lider din grupul G7 care vizitează China de la izbucnirea pandemiei COVID.
Scholz a fost criticat pentru călătoria sa, fiind acuzat că subminează abordarea europeană comună față de China.
Foto: EPA