Faptul că Orban a părăsit sala joi le-a permis celorlalți 26 de lideri europeni să ia în unanimitate decizia istorică privind începerea negocierilor de aderare la blocul comunitar cu Ucraina și Republica Moldova.

Conform normelor UE, unanimitatea poate fi îndeplinită și în cazul în care unul dintre lideri este absent – ceea ce înseamnă că Orban ar putea totuși să spună că nu a votat în favoarea deciziei.

Decizia neobișnuită a stârnit suspiciuni atât la Bruxelles, cât și în afara Uniunii Europene.

Dar, după spusele lui Scholz, acest tip de acțiune nu poate deveni unul obișnuit.

„Lucrurile nu pot fi rezolvate de fiecare dată prin părăsirea sălii. Acest lucru este pentru cazuri excepționale, cum ar fi, de exemplu, decizia pe care tocmai am luat-o”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-o declarație acordată presei.

Liderii europeni Ursula von der Leyen (șefa Comisiei Europene) și Charles Michel (președintele Consiliului European) s-au declarat încrezători că vor putea ajunge la un consens – sau chiar să depășească opoziția lui Viktor Orban în viitor – în special, în chestiunea acordării unui ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro Ucrainei, pe care Orban l-a blocat.

Cu toate acestea, Charles Michel a rezumat decizia prin care s-a dat undă verde căii europene pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina ca fiind „un mesaj politic foarte puternic” și „un mesaj de speranță”.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News