În condițiile în care sprijinul militar american pentru Ucraina este blocat în Congresul SUA, Scholz a insistat asupra necesității ca Europa să își intensifice ajutorul pentru țara devastată de război, reiterând că guvernul german va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar.
Germania a fost foarte criticată în primele luni după debutul invaziei Rusiei pentru că nu a reușit să se implice și să ofere Kievului leadership-ul și sprijinul militar, așa cum era de așteptat din partea uneia dintre marile puteri europene.
Cu toate acestea, Berlinul este unul dintre principalii furnizori atât de arme, cât și de ajutor financiar. La sfârșitul anului trecut, Germania a fost de acord să dubleze ajutorul militar acordat Ucrainei în 2024, până la 8 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari).
„Oricât de semnificativă ar fi contribuția germană, aceasta nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung”, a declarat Scholz, în cadrul unei conferințe de presă ținute la Berlin.
„Prin urmare, fac apel la aliații din Uniunea Europeană să își consolideze eforturile în ceea ce privește Ucraina. Livrările planificate de arme pentru Ucraina de către majoritatea statelor membre ale UE nu sunt suficiente”, a adăugat cancelarul federal.
Scholz a precizat că Berlinul a cerut UE să verifice cu fiecare stat membru în parte ce livrări plănuiesc, deoarece nu toate sunt cunoscute.
Cancelarul a mai declarat că este încrezător că blocul comunitar va ajunge, în cadrul summitului de urgență care va avea loc pe 1 februarie, la un acord asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro propus pentru Ucraina.
UE nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la acest acord la summitul din decembrie din cauza opoziției premierului ungar Viktor Orban.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia