„În opinia mea, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă – că trebuie să își retragă trupele. Aceasta este baza pentru negocieri de pace”, a declarat Scholz.
Șeful guvernului german a adăugat că el crede că Ucraina este „pregătită pentru pace”.
„Dacă vă uitați la propunerea ucrainenilor, este ușor de înțeles că ei sunt pregătiți pentru pace. Trebuie să se facă ceva. Acest lucru trebuie să fie făcut de Putin”, a spus Scholz.
Întrebat de jurnalistul Fareed Zakaria dacă se poate ajunge la un acord care să pună capăt războiului, poate cu Ucraina recunoscând că nu va recuceri Crimeea sau părți din regiunea estică Donbas, Scholz a spus că nu se va lua nicio decizie fără partea ucraineană.
„Nu vom lua decizii în locul lor. Îi susținem”, a spus el.
Totuși, Zakaria l-a întrebat pe cancelar dacă va încuraja Ucraina să ia în considerare un astfel de acord. „Le-am transmis (ucrainenilor) că pot continua procesul de aderare la Uniunea Europeană. Ei lucrează pentru a face progrese în toate criteriile care sunt importante pentru acest lucru. Cred că ei știu că suntem pregătiți să instituim anumite garanții de securitate pentru țara lor, în vremuri viitoare de pace, dar nu am ajuns încă acolo”, a răspuns Scholz.
Cancelarul german s-a întâlnit vineri cu președintele american Joe Biden la Washington, după 12 luni în care Germania a trecut prin cea mai importantă schimbare în politica militară și energetică din ultimele decenii.
Războiul Rusiei în Ucraina l-a transformat pe Scholz, care a preluat funcția cu două luni înainte de invazia Moscovei, într-un lider care gestionează o situație de criză, supervizând cea mai mare economie și cea mai puternică democrație din Europa în timpul celor mai grave violențe de pe continent de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.
De asemenea, războiul i-a împins pe Scholz și pe Biden într-una dintre cele mai importante relații din lume – cea dintre Washington și Berlin -, susținută de opoziția comună față de invazia Rusiei, dar tensionată în anumite momente în ceea ce privește modul de răspuns.
„Ați intervenit pentru a oferi sprijin militar esențial. Și aș spune că, dincolo de sprijinul militar, sprijinul moral pe care l-ați oferit ucrainenilor a fost profund. Profund”, i-a spus Biden cancelarului german, săptămâna aceasta, în Biroul Oval.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina