Cuprins:
Olaf Scholz își menține „nein”-ul cu privire la livrarea de rachete germane cu rază lungă de acțiune către Ucraina, în ciuda informațiilor potrivit cărora Statele Unite și-ar fi schimbat optica.
Cancelarul german rămâne ferm pe poziție și nu va livra rachete Taurus în Ucraina
Aparenta decizie a administrației Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune – cunoscută sub numele de Sistemul de rachete tactice ale armatei sau ATACMS – pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei nu are „niciun efect” asupra refuzului lui Scholz de a furniza Ucrainei modelele Taurus de fabricație germană, anunță un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin.
„Există anumite limite pentru cancelar. Nu vrea ca aceste arme cu rază lungă să fie livrate. Această poziție nu se va schimba”, a spus purtătorul de cuvânt.
SUA și Germania sunt cei mai mari doi furnizori de ajutor militar Ucrainei
Schimbarea Casei Albe are loc în timp ce trupele ruse din regiunea Kursk din Rusia se pregătesc pentru un asalt cu aproximativ 50.000 de soldați – inclusiv 10.000 de soldați nord-coreeni – și când președintele ales Donald Trump s-a angajat să încheie un acord de pace imediat după preluarea mandatului.
Mișcarea SUA va permite, de asemenea, forțelor ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Regatul Unit și Franța pentru a lovi Rusia.
SUA și Germania – cei mai mari doi furnizori de ajutor militar Ucrainei – și-au coordonat îndeaproape sprijinul de la invazia pe scară largă a Rusiei din 2022, Scholz așteptând adesea ca președintele american Joe Biden să facă primul pas și apoi el să-l urmeze.
Dar de această dată, Scholz – care a refuzat în mod repetat să trimită rachetele Taurus ale Germaniei, invocând riscul escaladării războiului – este puțin probabil să-l urmeze pe Biden.
Alți lideri politici din Germania au lăudat mișcarea SUA
În schimb, ministrul german de externe Annalena Baerbock, membru al Verzilor, a aplaudat decizia administrației Biden de a permite Ucrainei să efectueze lovituri la distanță lungă în interiorul Rusiei.
„Se știe de mult că [partidul meu] vede acest lucru în același mod ca și partenerii noștri din Europa de Est, britanicii, francezii și americanii. Este în cadrul dreptului internațional”, a declarat ea pentru un post de radio public german.
Probabil următorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, care conduce Uniunea Creștin Democrată de centru-dreapta, l-a criticat, de asemenea, pe Scholz pentru că a refuzat să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune și a spus că ar fi dispus să facă acest lucru dacă va prelua mandatul.
Discuție telefonică între Olaf Scholz și Vladimir Putin
Vineri, Scholz a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin timp de aproximativ o oră, în ceea ce a fost primul schimb direct între cei doi lideri în aproape doi ani.
Încercarea lui Scholz de a face diplomație telefonică a fost puternic criticată de prim-ministrul polonez Donald Tusk, care a spus că nu înlocuiește acțiunea reală. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost, de asemenea, critic, spunând că discuția lui Scholz cu Putin va deschide „cutia Pandorei” și va submina încercările de a izola Rusia.