„A sosit timpul ca noi să facem tot – în afară de a susţine clar Ucraina – pentru a găsi un mijloc de a împiedica acest război să continue”, a declarat Olaf Scholz în faţa membrilor Bundestagului.

„Dacă ni se cere: «Haideţi să vorbim cu preşedintele rus», ar trebui să spunem «Da, este cazul»”, a adăugat cancelarul german.

Potrivit lui Scholz, aceste discuţii ar trebui să respecte „principii clare“: nu vor exista”, cum ar fi să nu se ia decizii „peste capul Ucrainei şi niciodată fără a ne coordona cu partenerii noştri cei mai apropiaţi”.

Cancelarul german nu a făcut comentarii despre „Planul victoriei” prezentat miercuri la Kiev de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs în Rada Supremă în care a exclus orice concesie teritorială în favoarea Rusiei şi a cerut Occidentului să-şi consolideze sprijinul pentru Ucraina.

„Prin atacul său împotriva Ucrainei”, Rusia „a repus în chestiune unul dintre principalele puncte ale acordului din ultimele decenii, adică frontierele să nu fie deplasate prin forţă”, a denunţat Scholz.

Germania este al doilea mare donator de ajutor pentru Ucraina, după SUA, iar Olaf Scholz a promis din nou, miercuri, să menţină acest sprijin „atât timp cât va fi necesar”.

Liderul german este supus însă presiunilor unei părţi a opiniei publice pe subiectul continuării ajutorului pentru Ucraina, a cărui întrerupere este cerută insistent de partidul de extremă-dreapta „Alternativa pentru Germania (AfD) şi Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW, naționalist de stânga, populist și eurosceptic). Cele două partide au înregistrat scoruri importante în alegerile regionale desfășurate recent în estul Germaniei.

Declarațiile făcute de Scholz în Bundestag vin pe fondul unor zvonuri privind planificarea unei convorbiri telefonice între cancelarul german şi liderul de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că „nu au existat” propuneri pentru un astfel de dialog.

Urmărește-ne pe Google News