Olaf Scholz a precizat că a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace, care să includă şi Rusia, după summitul desfășurat în iunie în Elveţia.

„Cred că a sosit momentul să discutăm despre cum să ieşim din această situaţie de război şi să ajungem mai rapid la pace”, a apreciat cancelarul german.

Scholz se află sub presiune pe plan intern după ce toate cele trei partide din coaliţia sa de guvernare, și anume social-democraţii săi, liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii ministrului de externe Annalena Baerbock, au suferit înfrângeri severe în alegeri regionale săptămâna trecută, în timp ce formaţiunile politice antisistem şi de extremă-dreapta, ostile susţinerii Ucrainei în fața agresiunii militare ruse, au obţinut rezultate-record. Aceste rezultate vin cu un an înainte de alegerile legislative federale din Germania.

Liderul rus Vladimir Putin a cerut în luna iunie retragerea trupelor ucrainene din cele patru regiuni revendicate de Kremlin – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru armistițiu şi o pace negociată pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar „formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de Zelenski şi care prevede în principal retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Peninsula Crimeea, şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute pe plan internaţional.

Ulterior, în iulie, președintele ucrainean a declarat că pregăteşte o foaie de parcurs pentru încheierea războiului care să fie prezentată către sfârşitul anului Rusiei la un nou „summit pentru pace”. Kremlinul a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă a lui Zelenski.

Cancelarul Scholz se declară acum favorabil participării Rusiei la un viitor summit internaţional pentru pace în Ucraina. „Este important să progresăm. Fără nicio îndoială va avea loc o altă conferinţă pentru pace. Preşedintele ucrainean şi cu mine suntem de acord ca aceasta să includă şi Rusia”, a declarat el.

Germania este, după SUA, al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina. Guvernul german a promis că va continua acest sprijin „atât timp cât va fi necesar”, dar a redus, pentru anul viitor, ajutorul militar destinat Ucrainei la jumătate, de la opt la patru miliarde de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News