Instituția olandeză a mai afirmat că utilizatorii Windows 10 nu sunt informați în mod clar ce fel de informații colectează Microsoft, astfel că acordul dat companiei de folosire a datelor lor private nu este valid. Mai mult, aceștia nu știu la ce sunt folosite informațiile lor intime.
Pe românește, Microsoft te urmărește și vede absolut tot ce faci, inclusiv ce scrii sau atunci când folosești stylus-ul din tabletele sau laptopurile care vin cu suport pentru acesta. De asemenea, îți stochează datele personale, precum email-urile.
Dacă utilizatorii calculatoarelor sau tabletelor cu Windows nu schimbă setările de bază, atunci Microsoft colectează enorm de multe lucruri despre clienți. Și când le schimbă, aceștia pot doar să reducă fluxul de date, dar nu îl pot opri de tot.
DPA a cerut Microsoft să înceteze practicile ilegale. Același gen de acuzații au fost lansate și de către CNIL, instituția similară din Franța.
Acuzele vin în contextul în care anii trecuți Microsoft susținea o campanie publicitară în care acuza Google că citește email-urile utilizatorilor Gmail pentru a le livra reclamă relevantă.
De partea cealaltă, Microsoft susține că practicile sale sunt în acord cu legislația.
Windows 10 a fost lansat în anul 2015 și acum are 400 de milioane de utilizatori la nivel global. Din total, circa 4 milioane se găsesc în Olanda.
Hackerii au sustras baza de date cu găuri de securitate
Acestea nu sunt singurele acuze la adresa Microsoft și vin în contextul în care Reuters a scris că în anul 2013 o serie de hackeri au penetrat rețelele Microsoft și au compromis baza de date secretă care conținea vulnerabilitățile nereparate din sistemul de operare Windows.
Mai exact, aceștia au furat informațiile privind găurile de securitate din sistemul de operare. Furtul a fost comparat cu copierea cheilor de acces la sute de milioane de calculatoare din întreaga lume de către Eric Rosenbach, care la acel moment, în 2013, era subsecretar de stat pentru apărare în spațiul cibernetic în Administrația Obama.
Găurile respective de securitate au fost reparate la distanță de câteva luni de către Microsoft, timp în care infractorii cibernetici au putut accesa orice calculator pe care acestea erau prezente. Microsoft însă a preferat să nu anunțe public spargerea bazei respective de date.
Rachetele Tomahawk ale NSA
Informațiile vin în contextul în care astfel de vunerabilități s-au dovedit extrem de importante în această primăvară, în timpul celui mai distrugător atac informatic din istorie.
Este vorba de virusul WannaCry, care se împrăștia automat și bloca apoi calculatoarele utilizatorilor, cerând sume de bani la schimb.
Acesta se propaga utilizând un soft creat de către NSA, agenția de securitate națională a SUA. La acel moment, Brad Smith, președinte al Microsoft și directorul său juridic, critica NSA, pe motiv că ”armele cibernetice” ale acesteia au ajuns pe mâna hackerilor. Ulterior, s-a aflat că acestea au fost furate de hackeri ruși cu ajutorul antivirusului Kaspersky.
Una dintre acestea, softul ”EternalBlue” a fost folosit de hackeri atacul WannaCry.
Brad Smith spunea atunci că situația este ”ca și cum armata SUA s-ar trezi că unele dintre rachetele sale Tomahawk au fost furate”.
Ei bine, de data asta vulnerabilitățile au fost furate direct de la Microsoft…
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!