Reintroducerea controalelor la frontierele terestre

Olanda urmează exemplul Germaniei, care a luat o măsură similară în luna septembrie. 

În timp ce România așteaptă consiliul JAI din luna decembrie pentru a fi acceptată și în spațiul Schengen terestru, Olanda va introduce, pe 9 decembrie, controale la frontierele terestre.

Potrivit normelor UE, statele membre sunt autorizate să reintroducă temporar controalele la frontierele interne ale blocului, în cazul unei amenințări grave, cum ar fi una la adresa securității interne.

Măsura luată de guvernul olandez reprezintă cel mai recent pas al administrației de extremă-dreapta pentru a restricționa imigrația, pe fondul creșterii sentimentului antiimigrație în Europa.

Ministrul olandez al migrației, Marjolein Faber, a anunțat politica într-un comunicat de presă, după ce a primit aprobarea Cabinetului.

„Este timpul să combatem în mod concret migrația ilegală și traficul de migranți. Acesta este motivul pentru care vom începe reintroducerea controalelor la frontieră în Țările de Jos de la începutul lunii decembrie”, a spus ea într-o declarație.

Măsura, programată să intre în vigoare pe 9 decembrie, respectă legislația UE, care cere statelor membre să informeze Bruxelles-ul cu cel puțin patru săptămâni înainte de a impune restricții asupra libertății de circulație.

Obligațiile UE privind refugiații

La începutul acestui an, Marjolein Faber a declarat la Bruxelles că Țările de Jos intenționează să renunțe la obligațiile UE privind refugiații. 

Geert Wilders, liderul partidului antiimigrație PVV, care a obținut cele mai multe locuri în alegerile de anul trecut, a scris pe rețelele sociale că partidul său „livrează”. Wilders cere închiderea granițelor olandeze de mai mult de un deceniu.

Faber, reprezentanta partidului lui Wilders în Cabinet, nu a oferit detalii despre modul în care vor fi implementate controalele la frontieră. Măsura nu include finanțare suplimentară pentru forțele de poliție, controalele de șase luni urmând să fie realizate „în limitele capacității existente”, potrivit declarației.

Țările de Jos au sute de puncte de trecere a frontierei terestre cu Germania și Belgia, unde, în prezent, poliția realizează controale punctuale. Faber subliniază că noile controale la frontieră trebuie să fie implementate cu impact minim asupra traficului.

Luna trecută, Germania a introdus controale similare la granițele cu Franța, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Danemarca, ca răspuns la o serie de atacuri extremiste.

Ambele țări sunt parte a spațiului Schengen, zona de liberă circulație ce include majoritatea statelor UE, alături de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

UE permite statelor membre să reintroducă temporar controale la frontierele interne în caz de amenințări grave la securitatea internă, dar doar ca ultimă instanță, în situații excepționale și pentru o perioadă limitată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News