Parlamentul olandez a avizat joi seara târziu poziția guvernului țării în favoarea aderării Bulgariei la Schengen, a declarat vineri ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, citat de BTA. Stoianov a adăugat că în acest moment, poziția Austriei este singurul obstacol rămas în ceea ce privește candidatura Sofiei la Schengen.
Discuții foarte intense sunt în curs de desfășurare între Bulgaria și Austria, precum și între România și Austria, a spus Stoianov. La negocieri participă instituțiile UE implicate în acest proces. Ministrul și-a exprimat speranța că Austria va lua o decizie în zilele următoare.
Oficialul bulgar a sugerat că este posibil ca decizia să nu vină anul acesta. „Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puțin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a comentat el.
Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată anul trecut în decembrie de Austria și Olanda. În Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie 2022, Olanda a semnalat că vetoul vizează doar Bulgaria. România, care candidează la pachet cu vecina ei de la sud, a fost însă implicit afectată.
Un semnal pozitiv a venit de la Haga săptămâna trecută, când guvernul interimar al premierului Mark Rutte a decis că Sofia a îndeplinit toate cerințele și a trimis o scrisoare în acest sens parlamentului.
În timpul dezbaterii parlamentare mai largi, pe tema migrației, a patra forță politică din Olanda, partidul Noul Contract Social, a introdus o rezoluție care susține poziția Austriei, conform căreia Sofia ar trebui să fie admisă în Schengen treptat și, inițial, doar pe calea aerului, scrie site-ul BNR – radioul public bulgar.
Propunerea a întrunit 59 de voturi „pentru” și 49 „împotrivă”. Deși susținătorii aderării parțiale au prevalat, propunerea a fost respinsă, deoarece nu a întrunit majoritatea necesară de 76 de voturi.
În mod surprinzător, Partidul pentru Libertate al lui Geert Wilders, care a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de acum o lună, s-a abținut de la vot.
Austria rămâne acum singura piedică în fața extinderii Schengen, iar negocierile cu Viena sunt în curs de desfășurare.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 9 decembrie că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România.
În același timp, Viena a pus și condiții pentru Air Schengen: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
În vreme ce Bucureștiul a avut o poziție favorabilă în fața acestei propuneri, Sofia a fost mai degrabă critică.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri seară, 15 decembrie, la Antena 3, că Austria a acceptat oficial extinderea Schengen cu frontiera aeriană, dar frontiera terestră încă se discută și „nu s-a bătut nimic în cuie”.