„Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment”, a declarat ministrul olandez al sănătății, Hugo de Jonge.

Aproape 10.000 de programări pentru vaccinare urmează să fie anulate ca urmare a acestei hotărâri. Decizia a fost luată în urma noilor rapoarte ale agenţiei de monitorizare a medicamentelor Lareb şi a discuţiilor cu autorităţile sanitare, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii olandez.

„Pe baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19”, a informat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Mai mult, în urma acestui anunț, AstraZeneca a transmis că lucrează cu autorităţile olandeze pentru a răspunde oricăror întrebări legate de utilizarea vaccinului său împotriva COVID-19, transmite Reuters.

„Autoritățile din Marea Britanie, Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului nostru pentru a proteja oamenii de acest virus mortal depășesc în mod semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă a adulților”, au transmis reprezentanții companiei AstraZeneca.

Și Germania a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Autoritățile sanitare germane au anunțat, marți seară, suspendarea vaccinării cu AstraZeneca a persoanelor sub 60 de ani, după o recomandare în acest sens a experților care conduc campania de imunizare. Motivul: înmulțirea cazurilor de tromboembolism la persoanele imunizate cu acest ser.

Paul Ehrlich Institute a comunicat la începutul acestei săptămâni că a consemnat 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale – cunoscute și drept tromboze ale sinusului venos cerebral CVST -, iar în 19 dintre aceste cazuri a fost vorba de un deficit de trombocite. În nouă dintre cazuri, persoanele au murit.

Marea Britanie a raportat 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui, după vaccinarea cu AstraZeneca

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat, joi, că au identificat 30 de cazuri de evenimente rare de formare de cheaguri de sânge după utilizarea vaccinului AstraZeneca, cu 25 mai mult decât a raportat agenția anterior.

Raportările s-au făcut în urma administrării a 18,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Oficialii din domeniul sănătății încă cred că beneficiile vaccinului depășesc cu mult orice risc posibil de formare a cheagurilor de sânge.

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a precizat, joi seară, la Digi24 că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

 
 

Urmărește-ne pe Google News