Potrivit reprezentatului Tinki, compania care lucrează la dezvoltarea acestui sistem, dronele aeriene vor fi dotate cu camere și tehnologie care detectează energia termică. Ele vor transmite prin GPS coordonatele excrementelor pe care le găsesc, creând o hartă, iar apoi se va veni la sol cu un robot care va curăța zona în funcție de această hartă.
Ideea creării flotei ce curățare a resturilor animale le-a venit celor de la Tiki după ce au constatat că, deși o parte dintre proprietarii de câini adună după animalele lor, mulți alții nu o fac. ”În Olanda sunt în jur de 1,5 milioane de câini, având în vedere că fiecare își face nevoile, în medie, de 2,3 ori pe zi, rezultă peste 100 de milioane de kilograme de excremente care nu sunt curățate, anual”, a explicat Gerben Lievers.
El a mai spus că odată cu creșterea temperaturilor, primăvara, resturile animale pot pune în pericol sănătatea populației. ”Excrementele conțin bacterii, virușii, paraziți și viermi care sunt periculoase, în special pentru copii, dar și adulții și alți câini sunt în pericol”, a explicat acesta.
Pornind de la aceste statistici au început să discute despre căutarea unor soluții și au ajuns la concluzia că tehnologia dronelor ar putea fi folosită pentru a curăța resturile animale.
La acest proiect, Tinki colaborează cu Space 33, un centru olandez de testare a dronelor.