„Este multă apă în Olanda, ea este utilizată pentru navigaţie şi agrement. Vrem să vedem dacă este posibil şi să locuim pe ea. Suntem încă în stadiu de experimentare, însă începutul unei soluţii la lipsa spaţiului şi la creşterea nivelului mării din cauza încălzirii globale”, a explicat Ton von Namen, director al societăţii Monteflore, care s-a ocupat cu construcţia locuinţelor de pe malul unui lac din Olanda.
Casele au formă cubică şi sunt fixate pe doi stâlpi plantaţi solid în apă, care le asigură stabilitatea permiţănd, în acelaşi timp, urmărirea variaţiilor nivelului apei. Locuinţele sunt legate la utilităţi prin cheiuri.
„Să trăieşti în această casă îmi dă un sentiment de libertate. Am impresia că sunt mereu în vacanţă. Nu se simte că eşti pe apă. Îţi dai seama doar când se mişcă lustra de la salon”, a povestit un localnic.
Construcţia unei astfel de case plutitoare poate ajunge la 600.000 de euro, aproximativ 3.500 de euro metrul pătrat, în condiţiile în care, în oraşe, preţul unui metro pătrat urcă până la 7.000 de euro (în centrul Amsterdamului).